Confidenţialitate

Prima pagină | 13 noiembrie 2018

România Liberă observă un război total între Klaus Iohannis și Liviu Dragnea. Şeful statului a cerut, ieri, demisia Guvernului pe motiv că România nu este pregătită pentru preluarea Consiliului Uniunii Europene. În schimb, Liviu Dragnea a mers la Parlament cu o nouă valiză în care a pus documente care l-ar incrimina pe preşedinte.

Potrivit Ziarului Financiar, industria – care, singură, realizează aproape un sfert din Produsul Intern Brut şi contribuie, de ani de zile, cam cu tot atât la cre[terea economică – a încetinit. Din această cauză, calculele privind avansul economic încep să fie puse sub semnul întrebării. Institutul Naţional de Statistică va publica mâine datele privind evoluţia economiei în trimestrul al treilea şi pe primele trei trimestre din acest an. Este o statistică crucială, având în vedere că bugetul pe 2019 va fi întocmit pe aceste date.

După avertismentul primit săptămâna trecută din partea Comisiei Europene privind evoluţia economiei româneşti, acum a venit şi rândul Comisiei Naţionale de Prognoză să modifice în scădere previziunile, consemnează Jurnalul Naţional. Astfel, creșterea de 5,5% a Produsului Intern Brut estimată în vară pentru acest an s-a transformat luna aceasta în una de 4,5%. Activitatea industriei se comprimă, construcțiile simt deja criza, iar investițiile publice sunt acum abia la jumătate din cele asumate pe tot anul. Salariul mediu brut în sectorul bugetar va fi de 5.505 lei, anul acesta, și va atinge 7.514 lei în 2022. Angajații din privat vor avea de așteptat 5 ani ca să ajungă la performanța din prezent a bugetarilor.

Citând un studiu recent, Adevărul scrie că  şcoala românească încă îi tratează pe copii ca pe nişte roboţi, puşi să tocească pentru discipline inadecvate, în timp ce materiile care stimulează creativitatea şi gândirea productivă lipsesc. Inexistente sunt şi legile care ar trebui să îi protejeze pe elevi de abuzurile din învăţământ.

Gazeta Sporturilor anunţă ziua cea mai lungă a lui Dumitru Dragomir. Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal îşi aşteaptă sentinţa definitivă la Curtea de Apel Bucureşti. În primă instanţă, Dumitru Dragomir  a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru spălare de bani şi evaziune fiscală.