Confidenţialitate

Prima pagină | 13 mai 2019

Adevărul observă efectul de bumerang al noului indice pentru credite. Guvernul a promis măsuri pentru ca ratele bancare românilor să scadă la jumătate, dar a reuşit exact opusul. Unele rate sunt acum mai mari. Următorii doi ani sunt foarte riscanţi şi românii nu ar trebui să se împrumute într-o perioadă în care costul finanţării creşte, susţine preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari. Iancu Guda atrage atenţia în special cu privire la creditele ipotecare, recomandându-le românilor să evite să cumpere în această perioadă un imobil, deoarece acestea sunt supraevaluate cu circa 25%.

Jurnalul Național scrie despre furnizorii de otravă din coasta României. Țara noastră suportă anual costuri medicale de un miliard de euro din cauza poluării cu cărbune din Balcanii de Vest.  Cele 16 termocentrale din Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo şi Serbia poluează cât toate cele 250 din UE la un loc. În plus, ne otrăvim şi singuri: centrala de la Mintia (județul Hunedoara)  este pe locul 9 european la emisiile de pulberi.

Ziarul Financiar notează că importurile de gaze au ajuns, în ianuarie 2019 la circa 23% din consumul național, volumul fiind cel mai mare înregistrat pentru luna ianuarie din ultimii cinci ani, după cum arată datele din rapoartele publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În ianuarie 2015, de exemplu, importurile de gaze naturale nu reprezentau decât 3,46% din consumul local, mai mic totuși față de cel înregistrat în prima lună a acestui an. Creșterea importurilor de gaze naturale se suprapune cu o evoluție negativă a producției interne de gaz natural. Astfel, 2018 și 2019 au venit la pachet cu cele mai slabe producții din ultimii cinci ani. De exemplu, anul acesta s-au extras 15,14 milioane de MWh (1,4 miliarde de metri cubi) în ianuarie, în timp ce în 2016, de exemplu, producția pentru aceeași lună a fost de 17,5 milioane de MWh (1,6 miliarde de metri cubi). De altfel, OMV Petrom, compania care asigură jumătate din producția internă de gaze naturale, a raportat pentru T1/2019 reducerea cantităților extrase cu 8%, cel mai sever ritm de scădere din ultimii ani.

Gruia No. 5, titrează Gazeta Sporturilor. CFR Cluj a câștigat aseară al cincilea titlu din istorie, ajungând la 12 trofee din 2008 încoace. Elevii lui Dan Petrescu vor intra în turul 1 preliminar al Champions League.