Confidenţialitate

Prima pagină, 11 noiembrie

Strada i-a învins pe politicieni, titrează Ziarul Financiar. Dacian Cioloş, fost comisar european al Agriculturii, a fost desemnat de şeful statuui să formeze un guvern de specialişti, ale căror mandate vor fi limitate la un an. În vârstă de 46 de ani, agronomul este întâmpinat cu aprecieri de opinia publică, beneficiind de aura personalităţilor care şi-au construit cariera în străinătate.

România liberă scrie despre provocările premierului desemnat. Echipa lui Dacian Cioloş ar urma să fie format exclusiv din tehnocraţi şi pare să aibă voturile necesare pentru a trece de legislativ. Uniunea pentru Progres, de care depinde majoritatea parlamentara, a anunţat ca va susţine orice propunere a preşedintelui Klaus Iohannis. PNL, UNPR, UDMR, minorităţile şi independenţii pot asigura 310 voturi, faţă de cele 274 câte sunt necesare învestirii noului Guvern.

Adevărul observă că specialiştii din străinătate laudă medicii români pentru mobilizarea ce a urmat incendiului din Bucureşti, al cărui bilanţ a ajuns la 49 de morţi. Experţi aflaţi peste hotare sau veniţi în România să ajute în spitalele unde sunt internate victimele susţin că în acest caz s-a intervenit rapid şi ca la carte.

Jurnalul naţional noteazăcă tragedia din clubul Colectiv a alimentat temerile că nicio clădire din România nu este sigură. Imagini cu blocuri arzând din cauza polistirenului folosit la reabilitare au umplut internetul. Producătorii dau asigurări că materialele folosite la termoizolare sunt sigure, dacă sunt folosite conform instrucțiunilor.

Gazeta sporturilor ne prezintă cum s-au mobilizat televiziuni, ziare, agenţii de presă, bloggeri şi postaci împotriva dezvăluirilor din dosarul gala Bute. Fosta şefă a Turismului, Elena Udrea, a comandat presei prietene să demonteze investigaţiile GSP, în urma cărora a fost adusă în faţa justiţiei. Un nou termen al procesului este programat astăzi.