Confidenţialitate

Prima pagină, 11 iunie

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, șefa DNA spune că, datorită luptei anticorupţie, ultimii 2 ani vor rămâne în memoria românilor. Laura Koveşi vorbeşte despre justiţia televizată şi despre neîntrerupta presiune la care sunt supuşi anchetatorii.

România liberă notează că numele lui Crin Antonescu și Victor Ponta apar într-o serie de interceptări din dosarul de corupție al lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului. Din discuțiile interceptate de procurori reiese că cei doi lideri politici ar fi negociat, prin reprezentanți, sumele pe care le va obține fiecare partid în cadrul proiectului amplu ce viza modernizarea rețelelor de canalizare în județul Prahova.

Mită pentru televiziuni, titrează cotidianul Puterea. Urmărit penal și asaltat de cei care îi cer demisia, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta găsește totuși timp să-și recompenseze aliații aflați „pe sticlă”, evident cu gândul la bătăliile electorale care vor urma. Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanță de Urgență, acordarea unui ajutor de stat de 15 milioane de euro pentru posturile tv „care produc și difuzează emisiuni cu specific de informare, educare și cultural de interes public”.

Jurnalul naţional observă că, în vreme ce seceta a pârjolit jumătate din recoltele de grâu, autorităţile stau la umbră. Înainte de Revoluţie, în România se irigat 3,2 milioane de hectare de teren. În prezent, suprafaţa este de 8 ori mai mică. Toate strategiile guvernelor post-decembriste au ignorant faptul că marea agricultură românească este una de subzistenţă.

Potrivit Ziarului Financiar, în capitalismul autohton s-au construit doar 570 de kilometri de autostrăzi noi, mare parte după intrarea în Uniunea Europeană, în principal cu sprijin financiar de la Bruxelles. Nici acum România nu are o autostradă care să lege vestul de est sau nordul de sud, iar planurile privind infrastructura rutieră s-au schimbat de la un guvern la altul.

Gazeta sporturilor urmăreşte perioada de transferuri fotbalistice. Haitianul Alcenat ar fi semnat pe 3 ani cu Steaua, echipă care şi-a luat un preparator fizic din Grecia, în timp ce slovenul Kronaveter a dat Petrolul pe Dinamo.