Confidenţialitate

Prima pagină | 11 aprilie 2018

Programul „Prima bătaie e ruptă din rai“ a fost adoptat de Senat, titrează Adevărul. Fără dezbatere, Camera Superioară a dat undă verde unui proiect de lege care va permite, în cazul violenţei în familie, dezincriminarea agresorului în cazul în care ajunge la împăcare cu victima la prima plângere penală, dar nu şi la următoarele. Deşi România s-a angajat printr-o convenţie internaţională că nu va tolera actele de violenţă în familie, Parlamentul are altă interpretare. Realitatea actuală include zeci de mii de cazuri de violenţă domestică. Legislaţia îi permite agresorului să constrângă victima pentru a cădea la pace.

România Liberă scrie că, în timp ce pensionarii “de lux” consumă anual un buget suficient cât să construim autostrada Piteşti-Sibiu, 4 milioane de vârstnici primesc lunar mai puţin de 1.500 de lei, sub coşul minim de subzistenţă, din care aproape un milion câştiga sub 500 de lei. Chiar dacă punctul de pensie a fost majorat în repetate rânduri în ultimii doi ani, ceea ce a adâncit deficitul bugetului de stat şi a creat un “butoi cu pulbere” în cheltuielile publice, majoritatea pensionarilor obținut lunar insuficient cât să aibă un trai decent la bătrâneţe. Cei care au muncit toata viaţa şi au îndeplinit stagiul de cotizare sunt victimele unui sistem împovărat de numarul ridicat de pensii speciale, peste 150.000, care consumă anual resurse uriaşe de la buget, dar şi de un număr foarte mare de pensionari pe caz de boală, adică peste 560.000 de persoane.

Potrivit Jurnalului Naţional, am găsit formula magică a preţului-record al benzinei. Consiliul Concurenţei promite de ani buni că va face ordine la pompă, unde companiile fac legea. De la Bruxelles, tarifele pentru carburanți se văd mici. Șoferii, în schimb, le văd foarte mari.

Ziarul Financiar scrie că, din 2014, odată cu revenirea pieţei imobiliare, şi arhitecţii au avut de lucru. Piaţa locală de arhitectură a urcat cu 30 de procente în trei ani şi a ajuns la 1,2 miliarde de lei (circa 260 de milioane de euro), potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Plusul este de 30% pentru ultimii 3 ani.

Documente din contabilitatea Federaţiei Române de Fotbal, ajunse în posesia Gazetei Sporturilor, dezvăluie bonusurile încasate de directorul de marketing al FRF. În 2017, Bogdan Popescu, apropiat al lui Răzvan Burleanu, a obţinut 60.000 de euro din contracte cu parteneri comerciali ai federaţiei.