Confidenţialitate

Prima pagină | 10 septembrie 2018

Într-un interviu pentru Adevărul, Adina Florea, propusă pentru a prelua conducerea Direcţiei Anticorupţie, spune că vrea să pună în slujba structurii cei 28 de ani de experienţă ca procuror. Potrivit acesteia, au fost situaţii în care şi parchetele clasice, şi DNA-ul instrumentau acelaşi dosar având acelaşi obiect, ceea ce înseamnă că, ori o instituţie, ori celălaltă nu şi-a verificat cu foarte mare atenţie competenţa, generând tergiversarea cauzei. Adina Florea consideră că lupta anticorupţie nu ar trebui să se cantoneze în a trimite în judecată miniştri, prim-miniştri şi să ajungem până la preşedintele statului. În opinia sa, sintagma «marii corupţi» nu trebuie legată de calităţi politice sau de altă natură.

Jurnalul Naţional consemnează că maghiarii sunt invitați să dărâme Guvernul. Liberalii pregătesc un nou vot anti-guvern, pe principiul „Nicio sesiune fără moţiune”. Șeful PNL speră ca obţinerea sprijinului pentru moţiune de la UDMR să producă o reacţie în lanţ în urma căreia Guvernul să piardă susţinerea grupului minorităţilor şi chiar a unor parlamentari PSD. Ludovic Orban şi-a făcut un calcul similar şi la moţiunea din iunie, însă atunci Kelemen Hunor nu a cedat. „Dacă UDMR ar fi votat moţiunea de cenzură, moţiunea de cenzură ar fi trecut”, spunea atunci liderul PNL, adăugând că refuzul Uniunii de a participa la vot ar fi descurajat un grup de circa 30 de pesedişti dispuşi să dărâme Guvernul Vioricăi Dăncilă.

Ziarul Financiar analizează avansul de 4 procente al Produsului Intern Brut înregistrat în primul trimestru. Anul agricol excepţional  (+6,9%) compensează mediocritatea din construcţii. Industria a crescut robust (+4,3%) pe baza comenzilor din zona euro, unde Germania, Franţa şi Italia, principalii parteneri de export ai României, declară creşteri economice de circa 2% an la an. Comerţul şi-a încetinit evoluţia pe primul semestru (+3,8%), probabil din cauza majorării cursului şi a inflaţiei. În schimb producţia de software îşi continuă marşul (+5,3%), fiind doua cea mai mare creştere după agricultură dintre toate sectoarele economiei.

Potrivit României Libere, tensiunea, ce era din ce în ce mai vizibilă după Sinodul din Creta, dintre Patriarhia Moscovei și a Constantinopolului este astăzi aproape de momentul ruperii complete a relațiilor dintre cei doi poli ai puterii Bisericii Ortodoxe. Îl avem, pe de o parte, pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, acest „primus inter pares” (primul dintre egali) între Patriarhii Bisericilor autocefale, titlu prin care este recunoscută marea moștenire a celei de-a doua Rome, Constantinopolul, imperiul ortodox care a dăinuit timp de un mileniu. Pe cealaltă parte, Patriarhul Chiril, reprezentant al celei mai mari Biserici Ortodoxe la această oră, ce a început să își revină după colapsul în care puterea bolșevică a martirizat, timp de 70 de ani, o mare parte dintre clerici și credincioși. Astăzi însă Rusia redevine o forță politică și militară semnificativă pe plan mondial, iar relația dintre președintele Putin și Patriarhul Chiril este una cunoscută ca fiind foarte apropiată. Decizia Patriarhiei Ecumenice de a trimite doi exarhi în Ucraina a aprins spiritele, întrucât Biserica Ortodoxă Rusă a considerat totdeauna că nucleul istoric al ei este Rusia Kieveană, iar o Biserică autocefală a Ucrainei este percepută ca un afront în granițele canonice ale Bisericii Ortodoxe Ruse. Rămâne de văzut care va fi poziția Bisericii Ortodoxe Române și a Patriarhului Daniel în acest conflict deschis, mai ales că în Bucovina de Nord și Ținutul Herței sunt încă foarte mulți români supuși presiunilor politicii naționaliste a acestui stat foarte proaspăt, ce și-a luat independența abia în 1990.

Oraşul alb, oraşul negru, titlul de pe prima pagină a Gazetei Sporturilor. În ciuda numelui său, Belgradul este un coşmar pentru tricolori. Deplasare naţionalei antrenate de Cosmin Contra în capitala Serbiei seamănă cu un film de Emir Kusturica. Primul 11 este mai slab decât în meciul cu Muntenegru, iar România nu s-a mai impus de 62 de ani pe terenul ex-iugoslavilor. Ultima dată, în urmă 9 ani, sârbii au câștigat cu 5-0.