Confidenţialitate

Prima pagină | 10 octombrie 2017

Adevărul consemnează că România a fost lăudată de aleşii din statele membre NATO, prezenţi la Bucureşti pentru Adunarea Parlamentară a Alianţei, fiind subliniat faptul că este printre puţinele ţări care au decis alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, dar şi că participă în numeroase misiuni militare. Şase rezoluţii privind securitatea NATO au fost adoptate, printre care şi una care admite că informaţia şi manipularea au devenit arme.

Jurnalul Naţional anunţă noi taxe. Mai mult de un milion de români cu profesii liberale vor rămâne cu mai puţini bani în buzunar de la 1 ianuarie anul viitor. În cazul lor, golul nu poate fi umplut prin lege, cum s-ar putea întâmpla în situația celor cu contracte de muncă. Un calcul simplu arată că, la un venit brut total de 3.000 de lei, pierderea este de 160 de lei.

Într-un interviu acordat României Libere, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti spune că, în viitoarea lege privind învăţământul preuniversitar, vor fi favorizate limbile minorităţilor din Uniunea Europeană. Kievul a vrut, prin controversata lege adoptată recent, să elimine de fapt predarea limbii ruse din şcolile primare şi gimnaziale. Ambasadorul Oleksandr Bankov îşi exprimă speranţa că România şi Ucraina îşi vor consolida relaţiile diplomatice.

Ziarul Financiar face radiografia mediului de afaceri local. Companiile din comerţ şi industria prelucrătoare contribuie cu peste 60% din cifra de afaceri totală din economie, estimată la aproape 1.300 de miliarde de lei anul trecut. Singur, comerţul contribuie cu mai bine de o treime la business, urmat de industria prelucrătoare care are o cotă de 25%. Industria prelucrătoare este cea care ţine în spate exporturile României pentru că alte bunuri şi servicii nu pot fi trimise peste graniţă, cum este cazul celor publice sau al serviciilor din domeniul sănătăţii. În ţările dezvoltate, sectorul financiar este un actor important la export, însă nu este cazul României’, explică economistul Laurian Lungu.

Briliant pentru Cosmin Contra, scrie Gazeta Sporturilor. Adrian Mutu își începe, astăzi, activitatea la Federația Română de Fotbal, urmând să fie detașat pe lângă națională pentru a gestionat probleme externe și pentru a fi interfață în relațiile cu șefii și antrenorii de cluburi. Mutu și Contra au colaborat la Dinamo și Petrolul.