Prima pagină | 10 mai 2018

Adevărul scrie că procurorii militari anchetează un incident grav produs în seara zilei de 8 mai, din neglijenţa unor militari care se antrenau într-o bază a Armatei de lângă Craiova. Soldaţii au lansat prost trei rachete de semnalizare, care au aterizat într-un cartier mărginaş al oraşului. 3 rachete de semnalizare au fost lansate din Poligonul Militar Obedeanu, aflat la o distanţă de aproximativ doi kilometri. Procurorii din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Timişoara au deschis dosar penal pentru distrugere şi uz de armă.

România Liberă anunță că trupele americane care ajung în ţara noastră vor avea la dispoziţie o gară specială, care urmează a fi amenajată în perimetrul actualei halte de cale ferată de la Voila, la jumatatea distanţei dintre Braşov şi Sibiu. Realizarea acestui obiectiv militar va fi posibilă prin aprobarea unei hotărâri de guvern al carei proiect a fost elaborat de specialişti din Ministerul Apărării. Viitoarea gară militară va fi utilizată atât de trupele americane, cât şi de cele române, în condiţiile în care cel mai important obiectiv deja existent în zona este poligonul de la Cincu, aflat în subordinea Forţelor Terestre, dar care găzduieşte periodic exerciţii internaţionale ale NATO.

Jurnalul Naţional notează că multe state vest-europene recunosc fie parteneriatul civil, fie căsătoria între persoanele de acelaşi sex. Şi dincolo de Atlantic, mariajul este permis pentru cuplurile LGBT, în 36 de state americane. Ce-i drept, legea americană nu a putut pătrunde în jurisdicţiile tribale de nativi americani sau în Samoa, dar cadrul legal pentru minorităţile sexuale există. În tot acest timp, în România, taberele pro şi contra căsătorie şi parteneriat civil încă poartă tratative.

Ziarul Financiar scrie despre strategia Băncii Naţionale pentru un cadru macroeconomic stabil, a cărei politică monetară ar urma să devină mai restrictivă. Totuşi, BNR nu intenţionează să sugrume creşterea economică, după cum a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.

Capitala sau provincia?, se întreabă Gazeta Sporturilor pe prima sa pagină. Ultimele două etape decid cine rămâne la putere în fotbalul românesc. FCSB şi CFR Cluj vor tranşa un război etern. În ultimii 70 de ani, Bucureştiul a condus clar, cu 47 de trofee. În ultimul deceniu, însă, 7 dintre ediţii au fost câştigate de echipe din provincie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS