Prima pagină, 1 martie 2016

Adevărul remarcă explicaţiile lui Dan Voiculescu pentru numărul de cărţi scrise în penitenciar şi o productivitate a muncii nemaiîntâlnită. Ilie Şerbănescu şi Dumitru Miron, doi dintre economiştii care i-au girat cărţile, nu văd cum este posibil ca cineva să scrie zece lucrări ştiinţifice în mai puţin de un an şi jumătate.

Evenimentul Zilei scrie că a fost identificată sursa bacteriei ucigaşe. Un lot de brânză de la Lactate Brădet, producător din Curtea de Argeş, era infestat cu Escherichia Coli. În laborator, s-au analizat 194 de eşantioane din toată ţara. Bacteria s-a confirmat şi în judeţul Bacău la o probă de carne de pui recoltată din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii.

Potrivit României Libere, contrabandiştii de fiinţe umane profită de disperarea refugiaţilor din Orient, vânzându-le servicii de „călătorie“ din care ce dintâi se îmbogăţesc şi prin care îşi alimentează cu bani gheaţă afacerea criminală. O echipă de opt jurnalşti din şase ţări şi un specialist în traficul de carne vie au colaborat în ultimele patru luni pentru a descoperi persoanele şi firmele, între care unele au legături cu România, şi care fac profituri grase de pe urma celor care speră să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa. Unele din aceste călătorii au sfârşit tragic.

Jurnalul Naţional aminteşte că, în urmă cu două săptămâni, Guvernul a adoptat 47 de măsuri antisărăcie. Nu sunt primele şi nici ultimele strategii şi programme care se referă la cei mai nevoiaşi dintre români. Cu toate acestea, în teren situația a devenit dramatică, iar numărul săracilor creşte de la an la an.

Din Ziarul Financiar aflăm că România intră într-o nouă eră a consumului pe datorie. Reducerile de taxe din acest an şi următorul vor duce la scăderea veniturilor fiscale de la 28% la sub 26% din Produsul Intern Brut, avånd drept rezultat majorarea deficitului bugetar şi, pe cale de consecinţă, a datoriei publice. În ultimii ani, deşi impozitele indirecte au fost peste media europeană, încasările au fost cu mult sub media din spaţiul comunitar.

Despre răbdare scrie Gazeta Sporturilor. Antrenorul Steleei le cere suporterilor să rămână alături de echipă şi le promite titlul de campioană. Laurenţiu Reghecampf spune că pregătirea de iarnă s-a făcut în aşa fel încât elevii săi să prindă vârful de formă fizică la meciurile cu rivalele directe la titlu.