Prima pagină | 1 martie 2018

Circul continuă şi astăzi, titrează Gazeta Sporturilor. Aproape 10.000 de spectatori au mers în tribune la Sibiu, au îngheţat câteva ore, după care au fost trimiși acasă. Partida dintre Hermannstadt şi FCSB a fost reprogramată pentru astăzi la ora 14.00. Oficialii roş-albaştri arată cu degetul spre şeful FRF, Răzvan Burleanu.

Potrivit Adevărul, în timp ce unii au privit valul de frig care a afectat Europa în ultimele zile drept un puseu târziu al iernii care, calendaristic, tocmai s-a încheiat, cercetătorii se tem că încălzirea globală duce la scăderea în intensitate a vortexului polar, ceea ce antrenează evenimente meteorologice anormale. Vortexul polar este un curent circular de aer care se învârte în jurul Polului Nord, separând masa de aer rece arctic de masele de aer mai cald de la latitudini mai mici. Curenţii vortexului circulă la limita dintre troposferă şi stratosferă (la 8-10.000 de metri altitudine), în sens invers acelor de ceasornic (de la vest la est), în emisfera nordică, formând un inel aproximativ, cu un diametru de circa 1.000 de kilometri, în jurul Polului. Concret, în februarie, un influx de aer cald a determinat o creştere a temperaturilor din Siberia şi Groenlanda cu până la 35 de grade Celsius peste media perioadei. Iar această încălzire a zonei arctice, fără precedent în ultimii 60 de ani, a perturbat grav vortexul polar, făcându-l să scape o masă uriaşă de aer polar spre regiunile noastre.

România Liberă întrevede o scoatere a şefului statului din ecuaţia Direcţiei Anticorupţie. Curtea Constituţională a explicat, săptămâna aceasta, că eliminarea preşedintelui din procesul de numirea a procurorilor şefi nu ar încălca legea fundamentală. Un proiect de lege care ar permite numirea şi revocarea procurorilor şefi de către Senat a primit un prim aviz favorabil. Zilele acestea, Klaus Iohannis a dat mai multe semnale că nu o va revoca pe Laura Codruţa Kövesi din fruntea DNA, dar apar tot mai multe date că PSD vrea să îl lase fără aceasta prerogativă.

Jurnalul Naţional observă că președintele, procurorul general și vicepreședintele CSM au fost bodyguarzii șefei „anticorupție”, la bilanțul DNA. Klaus Iohannis a catalogat raportul ministrului Justiției drept subiectiv, tendențioas și partizan. Tudorel Toader a boicotat şediţa. Laura Kovesi a prezentat un bilanț în care DNA apare ca o instituție perfectă, dar a cărei activitate este îngreunată de deciziile Curții Constituționale și de modificările legislative decise de Parlament. Nicio vorbă despre abuzurile subordonaților.

Ziarul Financiar publică harta salariilor din România. În Bucureşti se câştigă cel mai bine, peste media naţională. În Capitală, anul trecut, salariul mediu net a ajuns la 3.116 de lei.  La polul opus, cel mai prost se câştigă în Teleorman şi Harghita, în medie sub 1.800 de lei în mână.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS