Prima pagină, 1 iulie

Evenimentul zilei publică lista măsurilor care ne vor schimba viaţa în această vară. Salariul minim ajunge la o mie şi cincizeci de lei, cresc salariile pentru personalul nedidactic, dar şi amenzile, se scumpesc gazele şi se scot la concurs aproape 70 de posturi de procuror şi judecător.

Despre excesul de zel dinainte de vacanţă scrie Jurnalul naţional. Adesea, parlamentarilor li s-a reproşat apetitul redus pentru muncă. Totuşi, bilanţul sesiunii legislative nu arată deloc rău. Probleme au apărut mai de grabă din cauza lucrurilor pe care nu ar fi trebuit să le facă aleşii. În mod cert, cea mai mare gafă o reprezintă aprobarea propriilor pensii speciale.

Grecii se pregătesc să spună “nu” Europei, potrivit ziarului Adevărul. Atena a ratat, ieri, plata unei rate de împrumut de un miliard şi jumătate de euro. Guvernul condus de Alexis Tsipras se concentrează pe referendumul din 5 iulie, când grecii sunt chemaţi la urne să spună dacă acceptă noi măsuri de austeritate.

Potrivit Ziarului Financiar, actuala criză grecească transformă leul greu în moneda viitorului pentru România. La un deceniu de la denominare, adoptarea euro devine tot mai improbabilă. Este greu de crezut că după ce s-a “fript” cu Grecia, zona euro îşi va asuma riscul absorbirii economiilor periferice slabe.

România liberă observă că Mihai Răzvan Ungureanu a fost votat de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informaţii Externe, cu sprijinul PNL și UNPR, în ciuda boicotului PSD și al ALDE. Scorul de ieri poate fi primul pas spre formarea unei noi majorități, care poate anunţa sfârşitul guvernării Ponta.

Eliminată la Wimbledon din primul tur, Simona Halep poate ajunge de pe 3 pe locul 6 în clasamentul celor mai bune jucătoare de tenis ale momentului, anunţă Gazeta sporturilor. Adversara ei de ieri, slovaca Jena Cepelova, se află pe poziţia 106 WTA şi a avut un început de an catastrofal.