Confidenţialitate

Prima pădure inteligentă din România, conectată la rețeaua Supernet Vodafone | VIDEO

România este printre puținele țări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine. Din păcate, știrile despre defrișările ilegale sau pădurile lăsate fără copaci sunt mult prea dese, iar acțiunile concrete de stopare sunt greoaie. Există însă multă speranță și o soluție care poate salva pădurile din România. Aceasta vine de la liderul din domeniul telecomunicațiilor din Europa și Africa – Vodafone.

Vodafone a anunțat, în premieră în România, un proiect de pădure inteligentă, conectată la rețeaua Supernet.

Pădurea, situată în județul Covasna, a fost dotată cu un sistem de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ceea ce ajută la combaterea defrișărilor ilegale.

Soluția de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone și constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător.

Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială (În imaginea de mai jos un ”gardian digital” văzut de sus. FOTO Rainforest Connection).

Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național. Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol.

Soluția de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone și constă într-o serie de dispozitive numite gardieni digitali, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător

Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii.

Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1Km și poate preveni defrișarea a peste 3Km2 de pădure.

Proiectul este parte a misiunii Vodafone de a proteja mediul și un apel la solidaritate pentru apărarea pădurilor din România împotriva defrișărilor ilegale, în linie cu noua poziționare a brandului anunțată astăzi la nivel global, ”Împreună putem”.

Cum funcționează mai exact o pădure inteligentă și gardienii săi digitali am aflat, în Misiunea Verde, la Europa FM, de la Cătălin Buliga, Chief Technology Officer, Vodafone România: