Confidenţialitate

Prezență crescută la vot la ora 10

Prezența la vot la ora 10.00 este de 7,64 %, ușor mai redusă decât cea înregistrată la alegerile locale din 2016, când a fost de 7,9%.

Potrivit datelor oficiale, în primele trei ore au votat 1,4 milioane de alegători.

Pe listele permanente au votat 1,337 milioane de alegători, pe cele suplimentare peste 71.000 de alegători, iar în 920 cazuri a fost folosită urna mobilă.

În București, prezența la vot este 6,06%, mai mare decât cea din urmă cu 4 ani, când se înregistra o prezență de 4,36%.

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de 4 ani, din consiliile locale şi judeţene.

Procesul de votare se va încheia la ora 21:00, când vor fi anunţate rezultatele exit-poll. În direct, într-o Ediție Specială Europa FM, vom anunța datele exit-poll și vom prezenta primele analize din partea celor mai apreciați jurnaliști, într-o transmisiune în direct la radio și pe europafm.ro moderată de Alice Iacobescu și Cătălin Striblea.

Pentru prima dată, românii sunt nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.