Prezenta jandarmilor solicitata in preajma sectiilor de vot din Italia si Franta

Atmosfera este tensionată la Paris și Torino, unde câte 5000 de oameni așteaptă să voteze. Oamenii strigă ‘Vrem să votăm!” și scandeaza lozinci antiguvernamentale.

La Paris, 5000 de oameni așteaptă la coadă să aleagă președintele României. Sunt persoane care au ajuns la secția de votare la 7.30 și până la ora 12.00 nu reușiseră să voteze. Oamenii strigă în cor ‘Vrem să votăm’ și scandează mesaje antiguvernamentale. Ei sunt nemulțumiți că nu au fost amenajate secții în plus față de turul I al alegerilor, când foarte mulți dintre ei nu au mai apucat să voteze. Un observator citat de mediafax a declarat că la ora actuală votează trei persoane pe minut la o secție din Paris. În acest ritm, vor vota doar cu 600 de oameni în plus față de turul întâi, când și-au exprimat opțiunea de vot mai puțin de 4500 de români la cele două secții din capitala Franței. Jandarmii francezi au fost chemați la secțiile de votare pentru a menține ordinea.

Și la consulatul din Torino s-a format o coadă de un kilometru. Peste 5000 de oameni așteaptă să voteze. Oamenii s-au plâns că sunt ținuți ca la grădina zoologică, deoarece se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, după care porțile se închid cu lanțuri. Jandarmii italienii sunt deja prezenți în zonă pentru a asigiura ordinea, mai ales că persoanele așezate la rând au început să scandeze împotriva guvernului. Oamenii se tem că vor păți ca în primul tur al alegerilor, când mulți dintre ei nu au mai apucat să voteze. În plus, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a amintit că după ora 21.00 vor putea vota doar cei care se află deja în interiorul secților de votare.

În Italia, se află cei mai mulți români: aproape 1 milion, potrivit datelor Ministerului de Externe, care susține că numărul lor a scăzut în ultimii ani, de aceea și numărul secțiilor de votare a fost redus de la 55 la 51 față de alegerile din 2009.

Și în Spania, sunt oameni care așteaptă la coadă, în fața secțiilor de votare, dar aici procesul electoral se desfășoară deocamdată fără probleme. În numai 3 ore, au votat peste 12.000 de persoane. Românii stau la coadă și la secții de votare din Munchen, Berlin sau Viena, iar la Sttutgart, zeci de voluntari au împărțit declarații pe proprie răspundere pentru ca oamenii să nu mai piardă timp cu completarea acestora în interiorul secțiilor.

În străinătate, sunt amenajate la fel ca în primul tur 294 de secții de votare pentru români.