Prețurile la carburanți au crescut înainte de majorarea accizei (AUDIO)

Plătim tot mai mult pentru carburnați – deși acciza majorată încă nu a intrat în vigoare.

Unele companii au majorat treptat prețurile din august până în prezent.

Prețurile la pompă vor sări de 5 lei de săptămâna viitoare, când Guvernul va reintroduce supraacciza la carburanți – susțin transportatorii.

Potrivit unui studiu realizat de aceștia, prețurile la benzină și motorină au crescut  constant de când  Executivul a anunțat această măsură.

Din estimările noastre, din 15 septembrie din cauza accizei, ne va duce  (n.r la pompă) la peste 5 lei litrul de carburant.

Ceea ce e foarte grav pentru că se va întâmpla exact ceea ce am previzionat noi, inclusiv cu efect negativ la bugetul de stat.

Evoluția prețurilor pe care am urmărit-o noi, începând cu data de 4 august, momentul anunțului venit de la Guvern, ce reprezintă un uragan intern pentru România, este – ca si constatarea noastră – constantă.

Am ajuns undeva la o medie de 14-15 bani dacă ne raportăm la toți furnizorii din România”, a spus la Europa FM, Augustin Hagiu, președintele Federatiei Operatorilor Romani de Transport.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Majorarea accizei se va face în două trepte – la 15 septembrie şi 1 octombrie.

Potrivit calculelor inițiale ale specialiștilor  creşterea accizelor va însemna un plus de cel puțin 38 de bani pentru fiecare litru de benzină şi motorină.

Recent, Mihai Tudose, premierul României a declarat public că preţurile la pompă nu vor creşte ca urmare a majorării accizei.

Același mesaj a fost transmis și transportatorilor.

„Prim-ministrul şi ministrul de Finanţe au dat asigurări că nu se vor înregistra creşteri de preţ la carburanţi începând cu 15 septembrie şi 1 octombrie, în condiţiile în care preţul petrolului va rămâne constant. Dacă se vor înregistra totuşi majorări de preţ după 15 septembrie şi 1 octombrie, prim-ministrul a dat asigurări că este deschis pentru a relua rambursarea supraaccizei către transportatorii rutieri”, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS