Presupusul organizator al atentatelor de la Paris a fost ucis în raidul de la Saint-Denis

Presupusul organizator al atentatelor de la Paris a fost ucis, ieri, în urma asaltului poliției franceze de la Saint-Denis, au anunțat procurorii.

E vorba de belgianul Abdelhamid Abaaoud, un militant jihadist în vârstă de 28 de ani.

129 de oameni au murit și peste 350 au fost răniți în atentatele de vinerea trecută.

Polițiștii francezi au crezut inițial că Abdelhamid Abaaoud se afla în Siria, dar în urma anchetei au aflat că militantul jihadist se ascundea într-o casă din Saint-Denis, o localitate situată la periferia Parisului.

Clădirea a fost luată cu asalt, miercuri, de forțele speciale, în timpul raidului fiind trase 5.000 de gloanțe. O femeie – despre care se spune că ar fi o verișoară a lui Abaaoud și care se afla în aceeași locuință, s-a detonat pe parcursul operațiunii.

O altă persoană a fost ucisă în urma raidului, iar presa a scris că ar fi vorba de coordonatorul atentatelor din 13 noiembrie din centrul Parisului. Ulterior AbdelHamid Abaaoud a fost identificat cu ajutorul amprentelor. „Era corpul pe care l-am descoperit în clădire, ciuruit de gloanţe”, a spus unul dintre procurori.

Totuși, potrivit comunicatului, nu e clar dacă Abaaoud s-a detonat sau nu. Militantul jihadist s-a lăudat în mai multe rânduri că a organizat atacuri în Europa în numele grupării Statul Islamic.

În continuare este căutat Salah Abdeslam, despre care se crede că ar fi ajuns în Belgia după atacurile de vineri. Identificarea lui Abaaoud ridică întrebări serioase cu privire la serviciile de securitate.

Abaaoud se afla pe liste cu suspecţi căutaţi atât în Franţa, cât şi în Belgia, însă, în pofida acestui lucru, el a reuşit să ajungă din Siria în centrul Parisului fără să fie depistat.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS