Confidenţialitate

Presupusul autor al atentatului de la Bruxelles a fost împușcat de polițiști. A murit în această dimineață

Bărbatul de origine tunisiană, presupusul autor al atentatului din Bruxelles, a fost împușcat. Atacatorul fusese dat în urmărire generală după ce seara trecută a împușcat mortal doi suedezi în capitala Belgiei.

Arestarea a avut loc în comuna Schaerbeek de lângă Bruxelles, unde în cursul nopții a fost percheziționată o clădire. „Poliția a deschis focul”, a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Federal. Atacatorul a fost împușcat de poliție și a murit marți din cauza rănilor suferite, a anunțat și ministrul de interne Annelies Verlinder.  În urma unor percheziții, poliția a  găsite mai multe arme. Unele au fost găsite într-un parc din apropiere.

Amintim, 2 cetățeni suedezi au fost împușcați mortal luni seară cu puțin timp înainte de începerea unui meci de fotbal dintre Belgia și Suedia. Atacatorul, pe numele său Abdesalem L, este un bărbat de 45 de ani de origine tunisiană.  El a fost condamnat în Tunisia „pentru infracțiuni de drept comun”, dar nu a fost raportat pentru un risc terorist, spun autorităție din Belgia.

În iulie 2016, Bruxellesul primise informaţii neconfirmate din partea unei agenţii de poliţie din străinătate potrivit cărora bărbatul avea un profil islamist şi dorea să meargă într-o zonă de conflict pentru a se alătura jihadului, a declarat ministrul belgian al justiţiei, Vincent Van Quickenborne. Acesta susține că nu a existat nicio dovadă de radicalizare, potrivit agenției DPA.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat atentatul numindu-l un “atac abject”, în timp ce președintele Klaus Iohannis a scris pe retelele de socializare că  ”teroarea și ura nu își au locul în jurul valorilor europene”.  Iar premierul belgian a prezentat condoleanţele omologului său suedez.

Foto: Shutterstock