Confidenţialitate

Presupus atac cu arme chimice în Siria

Cel puţin şase persoane au fost rănite în urma unui presupus atac cu arme chimice comis de armata turcă în regiunea Afrin din nordul Siriei, potrivit forţele kurde siriene şi Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), scrie Reuters. Surse medicale locale citate de OSDO au relatat că şase persoane au prezentat dificultăţi în a respira şi pupile dilatate, simptome care indică un posibil atac cu gaze.

Informaţiile nu au fost pentru moment comentate de Ankara, care anterior a respins acuzaţiile privind atacarea civililor în cursul operaţiunii turce în regiunea Afrin.

Miliţia kurdă Unităţile Populare de Protecţie  a declarat că forţele turce au bombardat un sat din nord-vestul Siriei, în apropierea frontierei cu Turcia. În urma atacului, şase persoane au acuzat probleme de respiraţie şi alte simptome specifice unui atac cu gaze.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă antikurdă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin.

Ankara consideră grupările kurde siriene susţinute de Statele Unite drept aliate cu mişcarea insurgentă separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de Turcia, SUA şi UE.