Președinții Rusiei și Republicii Moldova condamnă declararea lui Dimitri Rogozin persoana non grata

Rusia califică “absolut inacceptabilă” decizia Guvernului Republicii Moldova de a-l declara pe vicepremierul rus Dimitri Rogozin indezirabil.

Reacția vine de la purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dimitri Peskov.

De asemenea, preşedintele Republicii Molodova, Igor Dodon, critică hotărârea, pe care o descrie „act de mare stupiditate politică” şi un deserviciu pentru Moldova şi pentru moldoveni.

„Cu părere de rău pentru Moldova şi pentru cetăţeni, această guvernare duce ţara cu viteză maximă spre un grav accident politic şi geopolitic. Cînd ne vom izbi, vom simţi cu toţii consecinţele, pe ani înainte. Restabiliarea bunelor relaţii cu Rusia, pentru care am pledat ca preşedinte, a constituit pentru zeci de mii de fermieri şi muncitori o şansă să obţină locuri de muncă şi venituri din export. Însă majoritatea parlamentară, guvernul şi PDM fac tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice şi sociale. Ei nu umblă prin țară, de aceea habar nu au care e situația fermierilor, ce se va întîmpla cu miile de tone de fructe și legume, de care în Europa nimeni nu are nevoie. Sunt compromise și negocierile cu Tiraspolul”, a scris  preşedintele Republicii Moldova pe contul său de facebook, în limba română.

Vicepremierul rus Dimitri Rogozin a fost declarat miercuri, persona non grata în Republica Moldova, după ce acesta s-a declarat dispus să vină în septembrie, la Chişinău, dacă  autorităţile moldovene îi oferă garanţii de securitate pentru a putea survola toate ţările de pe traseu.

Decizia a fost luată de Guvern, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur.

Dmitrii Rogozin ar fi urmat să aterizeze vineri pe Aeroportul Internaţional din Chişinău pentru a merge în capitala Transnistriei, Tiraspol.

Avionul cu care delegaţia rusă a zburat de la Moscova la Chişinău, a fost nevoit să se întoarcă la graniţa dintre România şi Ungaria, şi să revină în Rusia. Aeronava a aterizat la Minsk.

Asta după ce România a refuzat survolul avionului pentru că la bord se afla Dimitri Rogozin, aflat pe lista persoanelor care au interdicție să intre în Uniunea Europeană, în urma anexării Peninsulei Crimea de către Rusia.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS