Confidenţialitate

Președintele Ucrainei critică decizia Canadei de a returna în Germania turbinele necesare pentru gazoductul Nord Stream 1

Volodimir Zelenaki avertizează că Rusia va încerca să oprească total furnizarea de gaze către Europa în cel mai acut moment pentru că nu a jucat niciodată după reguli.

Ambasadorul Canadei în Ucraina a fost convocat ieri la Kiev după ce guvernul de la Ottawa a permis returnarea turbinelor rusești reparate, necesare pentru mentenanţa gazoductului Nord Stream 1, în pofida sancțiunilor în vigoare împotriva Rusiei.

Este o excepție absolut inacceptabilă, spune preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Dacă un stat terorist poate stoarce o astfel de excepție de la sancțiuni, ce excepții va dori mâine sau poimâine? Această întrebare este foarte periculoasă. Mai mult, este periculoasă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru toate țările lumii democratice. Nu există nicio îndoială că Rusia va încerca nu numai să limiteze cât mai mult posibil, ci şi să întrerupă complet aprovizionarea cu gaz a Europei în cel mai acut moment”, a adăugat el.

Turbinele sunt în prezent în mentenanţă în atelierele grupului german Siemens din Canada şi Rusia a invocat aceste lucrări pentru a justifica la jumătatea lui iunie o diminuare a livrărilor prin gazoduct.

Luni, gigantul energetic rus Gazprom a început 10 zile de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1. Germania şi alte ţări europene aşteaptă să vadă dacă livrările de gaz vor fi restabilite.

Foto: Shutterstock