Preşedintele Ucrainei a promulgat controversata Lege a Educaţiei

Legea restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale și fusese adoptată de Parlamentul de la Kiev în 5 septembrie.

Șefului statului ucrainean a declarat că noua lege sporeşte rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învăţământ.

În privinta atitudinii faţă de minorităţile naţionale, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a sustinut că documentul este în concordanţă cu standardele europene.

Noua lege a educaţiei din Ucraina prevede înlocuirea materiilor care se predau în limbile minorităților cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană.

Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie anul viitor și vizează clasele primare şi grădiniţele. Astfel, predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi pusă în practică în clasele medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români.

În semn de nemulțumire față de adoptarea noii legi, preşedintele Klaus Iohannis şi-a anulat vizita pe care o avea programată în luna octombrie în Ucraina.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS