Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere anchetă în cazul înregistrării care a dus la demisia premierului

Șeful statului vrea să afle cine a înregistrat conversațiile dintr-o ședință a miniștrilor cu oficialii băncii naționale, în care premierul pare că îl ridiculizează pe președinte pentru lipsa de cunoștințe în domeniul economic.

Oleksiy Honcharuk a susținut că înregistrarea este editată, fiind o compilație din mai multe fragmente din ceea ce s-a discutat la întâlnirea din decembrie.

Atunci, membri ai guvernului și înalți oficiali din cadrul băncii naționale ucrainene au discutat despre modul în care ar trebui să-i explice recentele evoluții economice președintelui, fost actor de comedie care a câștigat suprinzător alegerile de anul trecut.

Potrivit înregistrării, Honcharuk ar fi spus că explicațiile trebuie să fie cât se poate de simple pentru că ”Zelenski are o înțelegere foarte primitivă a economiei”.

Șeful Guvernului a acuzat manipulări. A spus că înregistrarea creează în mod artificial impresia că el și echipa sa nu îl respectă pe președinte care e liderul lor politic.

Cu toate acestea, și-a depus demisia.

Oficialii băncii naționale și ai ministerului de finanțe au refuzat să comenteze înregistrarea audio.

Președintele Zelenski a cerut o anchetă, dar BBC News notează că este puțin probabil ca el să fie supărat din cauza comentariilor premierului.

Comentariile ar avea acoperire în realitate, Volodimir Zelenski neavand niciun fel de pregătire economică.

Incidentul ar confirma că există în interiroul administrației sale sau al serviciilor secrete persoane care doresc să inducă o ruptură între președinte și tânărul premier reformist.