Presedintele ucrainean va anunta in curand o incetare a focului in estul tarii

Este zona în care luptele dintre separatiști și armata statului au continuat, iar numărul victimelor a fost de ordinul sutelor.

Petro Poroșenko este așteptat cu un discurs pentru a calma situația din regiune, potrivit agenției de știri France Presse.

Ucraina închide punctele de trecere a frontierei cu Transnistria, regiune separatistă necontrolată de autorităţile de la Chişinău.

Rada Supremă de la Kiev a adoptat un document prin care recomandă Guvernului să închidă frontierele cu regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, unde sunt staționate forțe rusești – aproximativ 3500 de militari.

În capitala regiunii separatiste – Tiraspol – s-au auzit aseară explozii şi focuri de armă – cel mai probabil de pe un poligon din regiune. Potrivit presei ruse, au fost folosite aruncătoare de grenade, tehnică de artilerie şi mitraliere. Tragerile au continuat până în jurul orei 23.00 și au creat panică în rândul locuitorilor.

Republica Moldova se pregătește să semneze, pe 28 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană – iar separatiștii văd acest lucru ca o amenințare.

Parlamentul Ucrainean a stabilit că și granița cu Rusia trebuie închisă, un proces care ar putea dura aproape o lună. Acest lucru ar presupune demarcarea hotarului cu Rusia și amenajarea lui după modelul Uniunii Europene. Asemenea decizii a luat deja Consiliul de Securitate al Ucrainei, dar ultimul cuvânt îl va avea guvernul.

Autoritățile de la Kiev susțin că în estul ţării se află aproximativ 20 de mii de militanţi, majoritatea din Rusia, în timp ce Moscova a mobilizat la frontiera cu Ucraina 16.000 de militari.