Președintele Turciei, spectator la bataia dintre gărzile sale de corp și protestatarii PKK

Președintele Turciei , Recep Tayyp Erdogan, a asistat de câteva zeci de metri, la violențele comise miercuri, la Washington, de gărzile sale de corp împotriva protestatarilor pro-kurzi.
Ciocnirile au avut lor în fața reşedintei ambasadorului turc în SUA, unde se afla și Erdogan, abia întors de la întâlnirea cu Donald Trump.

În primele momente, echipa de securitate a președintelui Turciei a părut derutată de faptul că protestatarii se apropiau tot mai mult de mașina în care se afla Erdogan.

Apoi, unii dintre ofițeri s-au năpustit asupra grupului de zeci de protestatari, în timp ce una dintre gărzile de corp îi explică ceva președintelui. Ulterior, Erdogan a ieșit din mașină, vizibil îngrijorat, privind bătaia dintre cele două tabere.
Potrivit martorilor, ciocnirile au pornit după ce unii protestatari au ridicat steagul Partidului kurd al Uniunii Democratice (PYD), filiala din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Erdogan consideră că PKK se află la originea a numeroase atacuri teroriste din Turcia.
În timpul încăierării, doi membri ai echipei de securitate turce i-au atacat chiar pe ofiţerii americani însărcinaţi cu protejarea delegaţiei preşedintelui Erdogan.

Aceştia au fost reţinuţi pentru scurt timp, iar autorităţile americane le-au confiscat armele înainte de a-i elibera pentru că fac parte dintr-o misiune diplomatică din Statele Unite.

Videoclipul a fost postat pe Twitter de către publicaţia Vocea Americii.

Ciocnirile din faţa reşedintei ambasadorului turc au avut loc după ce președintele american l-a lăudat pe cel turc pentru lupta dusă împotriva extremismului islamist din Turcia, fără a aduce în discuție și abuzurile din ultimul an împotriva a zeci de mii de oameni.
Nouă persoane au ajuns la spital în urma încăierării, iar reprezentanţii departamentului de Stat au condamnat în termeni duri incidentul.
Autorităţile americane fac o anchetă şi au cerut colaborarea turcilor pentru identificarea bodyguarzilor implicaţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS