Confidenţialitate

Președintele turc vrea referendum și pe tema pedepsei cu moartea

Nu a trecut nici o zi de la comunicarea rezultatelor oficiale ale  referendumului din Turcia, prin care președintele țării va avea puteri sporite, că deja acesta face uz de putere.

Potrivit France Presse, ieri, președintele turc a anunțat că intenționează să convoace un referendum și pe tema pedepsei cu moartea. El le-a explicat acest lucrul  suporterilor din Istanbul care aclamau victoria de ieri. Au fost numărate rezultatele referendumului de ieri, în proporție de peste 99 la sută, confirmă șeful Comisiei Electorale a Turciei.

Astăzi, Recep Tayyip Erdogan urmează să prezideze o reuniune a Cabinetului la palatul său prezidenţial. Însă opoziţia acuză multe neregului şi a anunţat că va contesta rezultatul.

 

Cum se modifică Constituția în Turcia, în urma referendumului

Tabăra ”da” a obţinut 51,41% din voturile exprimate în consultarea de duminică, iar tabăra ”nu48,59%, potrivit agenţiei proguvernamentale Anadolu. Înalta Comisie Electorală turcă a confirmat victoria taberei ”da”.

Circa 51,4% dintre turci au votat în favoarea modificării Constituției și implicit pentru puteri sporite acordate preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Din 2019, țara va deveni fi o republică prezidențială – Turcia nu va mai avea un premier. Preşedintele țării va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi, iar Parlamentul nu va mai monitoriza miniştri.

Preşedintele turc nu va mai fi nevoit să rămână neutru, ci va putea să îşi menţină afilierea politică.

 

Rezultatele referendumului, contestate de opoziție

Două partide de opoziţie s-au plâns de un număr de nereguli în consultarea de deuminică, inclusiv de o decizie a Înaltei Comisii Electorale de a accepta ca valide buletine de vot care nu erau ştampilate. Parlamentarul Utku Cakirozer a declarat pentru AP că Partidul Republican al Poporului (CHP, opoziţie) urma să depună luni obiecţii faţă de rezultatul referendumului la filialele locale ale Înaltei Comisii Electorale, după care se va adresa Comisiei.

În acest moment acesta este un vot dubios”, a apreciat parlamentarul opoziției.

Şeful Înaltei Comisii Electorale (YSK) a respins însă acuzaţiile de fraudă în referendumul din Turcia care-i va acorda preşedintelui Recep Tayyip Erdogan noi puteri vaste.