Presedintele Traian Basescu nu a fost invitat la aniversarea a 150 de ani de activitatea a Senatului (AUDIO)

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, spune că s-a luat această decizie pentru a nu se crea un moment penibil.

Acesta a amintit că șeful statului a militat pentru un Parlament unicameral, ceea ce ar însemna desființarea acestei camere.

Decizia de a nu-l invita pe Traian Băsescu la eveniment a iscat un scandal în Senat. Mai mulți aleși de la PDL și PNL au ripostat.

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a cerut în plen un vot prin care să se decidă dacă Senatul este de acord ca preşedintele României să vină la un eveniment atât de important precum aniversarea a 150 de ani de activitate a acestei instituţii.

Oprea a arătat că preşedintele Călin Popescu Tăriceanu ‘confundă instituţia Senatului cu persoana sa’ şi a arătat că acest vot este necesar pentru ca preşedintele Senatului că nu mai confunde ‘instituţia publică a Senatului cu una privată’.

Puiu Haşotti a intervenit din nou, afirmând că ‘faptul că preşedintele a greşit nu este un argument ca şi Senatul să se comporte la fel, mai ales la un eveniment atât de important, precum 150 de ani de la înfiinţarea Senatului’.

‘Faptul că domnul preşedintele a greşit nu este un motiv să greşim şi noi. Este o chestiune evidentă că trebuie invitat şi preşedintele Băsescu’, a afirmat Haşotti.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a spus la rândul său că este nevoie de un apel, pentru a se vedea dacă există cvorum de lucru.

În urma verificării cvorumului, s-au înregistrat 60 de senatori prezenţi, astfel că plenul a fost suspendat.