Confidenţialitate

Președintele Statelor Unite și liderul Comisiei Europene, acord pentru o nouă înțelegere economică

După nenumărate atacuri furibunde ale președintelui american la adresa unor parterneri europeni,  Donald Trump  şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anunţat  că  că au ajuns la un acord extrem de bun privind comerțul între cele două părți.

“”A fost o zi foarte mare pentru comerţul liber şi echitabil, într-adevăr o zi foarte mare”, a declarat el.Începem negocierile chiar acum. Știm  unde vrem să ajungem (…) tarife zero, bariere netarifare zero şi subvenţii zero pentru bunurile industriale non-auto”.

Preşedintele Statelor Unite a mai spus că ţara sa va colabora cu Uniunea Europeană pentru “reducerea barierelor şi creşterea comerţului cu servicii, produse chimice şi farmaceutice, produse medicale, precum şi soia; soia este o mare problemă”.

De când conduce Statele Unite, Donald Trump amenință constant Uniunea Europeană și nu numai că va introduce tarife care pot ajunge până la 25 la sută pentru importuri.

Și asta din cauza defucitelor comerciale uriașe.

Acum, președintele Statelor Unite și președintele Comisiei Europene spun că au ajuns la o înțelegere.

Astfel, spune Jean Claude Junker, în curând vor începe negocierile pentru  eliminarea tutoror taxelor de import pentru bunurile industriale și subvenţii zero pentru bunurile industriale non-auto.

Liderul Uniunii Europene a transmis de la Washington un mesaj Rusiei, deși nu a menționat-o explicit: Uniunea Europeană va importa din Statele Unite gaze lichefiate în cantități mult mai mari decât până acum. Vor fi contruite noi terminale, a spus Junker .

Președintele Statelor Unite a adăugat că Uniunea Europeană va importa și cantități mult mai mari de soia. E o decizie mare, a spus Donald Trump

Preşedintele american a ameninţat cu aplicarea unui tarif de 25% asupra importurilor de automobile. O astfel de măsură ar afecta atât producători europeni cum sunt BMW şi Volkswagen, cât şi firmele din domeniul auto din Japonia şi Coreea de Sud.