Confidenţialitate

Președintele Societății ATI: Eficiența muncii asistentelor din ATI scade cu 40% din cauza supraaglomerării

Președintele Societății Române de Anestezie Terapie-Intensivă, profesorul doctor Șerban Bubenek, atrage atenția că în secțiile ATI, îngrijirea acordată pacienților covid nu mai poate fi asigurată la standardele normale.

Medicii și asistentele au de patru ori mai mulți pacienți așa încât nu mai pot face față solicitărilor extreme. În aceste secții, sunt de patru ori mai mulți pacienți de covid decât ar fi normal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, după creșterea numărului de români  care se prezintă pentru prima dată  în centrele de vaccinare pentru a se imuniza, epidemiologul Octavian Jurma, atrage atenția că numai

o  imunizare colectivă de 78 la sută,  ne poate aduce în situația de a  combate eficient pandemia.

Iar pentru a ajunge acolo, trebuie ca  zilnic să se vaccineze peste 80 de mii de personae, explică epidemiologul Octavian Jurma.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

La Europa FM, epidemielogul Octavian Jurma avertizează  că nenumăratele cozi la vaccinare formate în acest weekend în orașe precum București și Constanța nu ne vor ajuta prea mult, dacă populația nu va păstra acest ritm.

Iar ce se întâmplă în Lituania este un exemplu de urmărit, spune medicul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Octavian Jurma subliniază  că cei care abia s-au vaccinat cu prima doză de ser anticovid nu vor avea o minimă imunitate decât peste 10 sau chiar 14 zile, iar o protecție mai mare după peste o lună, după efectuarea celei de-a doua doze.

 

Cei care abia în aceste zile s-au imunizat prima dată  nu pot intra în centre comerciale sau în restaurant, de luni,  pentru că certificatul verde cu un cod qr corespunzător va fi emis abia după doza 2.