Confidenţialitate

Preşedintele respinge propunerile de miniştri interimari

Într-o declarație de presă, șeful statului anunță că acțiunile premierului – care nu cere acordul parlamentului pentru un nou guvern – generează grave blocaje, cu consecințe negative pentru români.

Klaus Iohannis consideră că Viorica Dăncilă este responsabilă inclusiv de problemele la examenul de rezidențiat de anul acesta – amanat cu o luna pentru ca in fruntea ministerului Educatiei nu este un ministru care sa semneze pentru organizarea concursului.

Pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament – subliniaza seful statului.

Prin recenta sa decizie, Curtea Constituțională a statuat în mod clar că, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Președintele României poate numi miniștri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului – reaminteste presedintele. acesta adaga: Dacă ar fi acționat cu bună-credință și ar fi dorit cu adevărat să evite orice blocaje, doamna Dăncilă ar fi trebuit să obtină în Parlament validarea pentru noul său Guvern.

Astazi, Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis noi propuneri pentru miniştri – fie interimari, fie titulari.

In opinia presedintelui, aceasta solicitare e o cerere de încalcare a Legii fundamentale forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației.

La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat.