Confidenţialitate

Noi propuneri pentru miniştri interimari, trimise la Cotroceni

Premierul urmează să îi trimită șefului statului noi nominalizări de minștri interimari. Gabriel Leș este propunerea premierului pentru interimatul la Interne, iar Daniel Suciu pentru interimatul la Justiție. Ministrul Cercetării Nicolae Hurduc e propunerea pentru interimatul la Educație, au afirmat surse din partid.

Totodată, Viorica Dăncilă îl propune pe Eugen Teodorovici să preia interimatul la portofoliul de vicepremier pe probleme economice, arată sursele citate.

Șefa PSD a transmis, zilele acestea, mai multe mesaje pe Facebook, unde a precizat că Iohannis încalcă Constituția și că trebuie să numească interimarii, potrivit deciziei CCR.

Curtea Constituțională susține, în motivarea deciziei luate, că există în continuare un conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, șeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiției, Ana Birchall.

CCR a decis pe 18 septembrie că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de revocare a miniștrilor, precum și pe cele de numire a miniștrilor interimari. Șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.

Prin urmare, Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției.

Totodată, șeful statului trebuie să îi numească interimari pe Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.