Preşedintele mexican anulează vizita la Washington după o discuţie telefonică tensionată cu Trump

Mexicul și SUA au renunțat la pregătirile unei vizite la Washington a președintelui Enrique Pena Nietom.

Decizia a fost luată din cauza tensiunilor legate de finanțarea zidului pe care liderul american, Donald Trump, îl dorește construit la granița celor două state.

Pena Nieto şi-a mai anulat o vizită în SUA, în ianuarie 2017, din cauza insistenţei lui Trump ca Mexicul să achite factura pentru construirea unui zid la graniţa comună, pentru oprirea imigraţiei ilegale, una din principalele promisiuni de campanie ale miliardarului.

Casa Albă indicase la mijlocul lui februarie că cei doi preşedinţi lucrează pentru a pune la punct o întâlnire, care, potrivit Washington Post, urma să aibă loc în februarie sau martie.

Citând responsabili americani şi mexicani, publicaţia mai scrie că Pena Nieto „şi-a anulat planurile după ce Trump nu a vrut să fie de acord să facă publică poziţia Mexicului privind faptul că acesta nu intenţionează să finanţeze construcţia unui zid frontalier pe care marea majoritate a mexicanilor îl consideră ofensator”.

Preşedintele mexican a dorit astfel să evite să fie pus într-o postură inconfortabilă în public.

Conform cel puţin unui oficial mexican, Trump „şi-a pierdut cumpătul”, responsabili americani descriindu-l pe preşedinte ca „frustrat şi exasperat”.

Solicitată de AFP să comenteze informaţiile din Washington Post, preşedinţia mexicană a declarat că nu are nimic de adăugat.

Pe lângă subiectul controversat al zidului de frontieră, relaţiile mexicano-americane sunt afectate de declaraţiile lui Trump referitoare la imigranţii mexicani şi de ameninţările sale de anulare a Acordului de liber-schimb nord-american.

Preşedinţii Pena şi Trump s-au întâlnit o dată în marja summitului G20 de la Hamburg (Germania), în iulie 2017.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS