Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, dați în judecată de Laszlo Tokes

Europarlamentarul Laszlo Tokes îi va da în judecată pe președintele Klaus Iohannis și pe premierul Dacian Cioloș, deoarece aceștia i-au retras Ordinul Național Steaua României.

Laszlo Tokes a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler în 2009, de președintele de atunci Traian Băsescu, pentru rolul jucat la Revoluția din 1989.

4 ani mai târziu, Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua României a propus retragerea titlului, deoarece Laszlo Tokes a cerut Ungariei să ofere ”protectorat” Transilvaniei – citez – „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Laszlo Tokes a atacat hotărârea în instanţă. Magistrații Înaltei Curții au decis să îi retragă decorația, iar pe 3 martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că îi retrage distincția primită. A explicat că o persoană care primește o astfel de decorație trebuie să recunoască România și Constituțiai României.

Europarlamentarul îl dă acum în judecată pe președintele Klaus Iohannis, dar și pe premierul Dacian Cioloș, care de asemenea a semnat documentul de retragere a decorației.

Avocatul lui Laszlo Tokes consideră că șeful statului ar fi încălcat Constituția, în sensul nerespectării prevederilor referitoare la idealurile Revoluției din 1989, iar rolul jucat de clientul său în declanșarea Revoluției la Timișoara nu poate fi contestat. Avocatul a precizat că dacă nu vor avea câștig de cauză la Curtea de Apel București, se vor adresa Instanței Supreme.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS