Președintele Klaus Iohannis încurajează dezavuarea plagiatorilor

Preşedintele Klaus Iohannis susține că recenta pronunțare a mai multor verdicte de plagiat este dar un prim pas pentru reformarea învățământului universitar.

Șeful statului a declarat astăzi la Formul Organizaţiilor Studenţeşti din România că învățământul universitar are nevoie de repectarea unor reguli de etică încă din primul an de studiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

,,Presa a titrat zilele acestea despre verdictele de plagiat în cazul anumitor doctorate. Ele sunt doar vârful icebergului atunci când vorbim despre etica și integritatea academică. Este un prim pas, dar, în mod cert, nu trebuie, nu poate să fie unicul. Lucrările de licență, tezele de masterat, dar și lucrările din timpul anilor de studiu ar trebui, la rândul lor, să respecte o serie de norme clare, aplicate în mod consecvent în practica din mediul universitar. Astfel, am putea preveni «cultura plagiatului» încă din primii ani. Vă asigur de întregul meu sprijin în a readuce corectitudinea și valoarea în mediul academic, sub toate aspectele sale.

Mă bucur că va fi realizată pentru prima oară o evaluare a școlilor doctorale, deși recunosc că nu înțeleg exact de ce a trebuit să așteptăm cinci ani de la promulgarea Legii educației pentru a demara acest proces.,, a declarat șeful statului.

În același timp, președintele Klaus Iohannis crede că doar finanțarea suplimentară a Educației nu este suficientă pentru a crește calitatea învățământului.

Universitățile trebuie să construiască programe axate pe calitate și atragă studenți inclusiv din medii defavorizate, dar și din străinătate, mai spune președintele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

,,Există, din păcate, programe de licenţă şi masterat în cadrul cărora profesorii încă dictează după capitole din cărţi, în loc să stimuleze creativitatea studenţilor şi spiritul critic”, a spus preşedintele.

Recent, Consiliul Național de Atestare a Diplomelor a stabilit că fostul premier Victor Ponta și fostul vicepremier Gabriel Oprea au plagiat în tezele lor de doctorat.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS