Președintele Klaus Iohannis anunță noi consultări interne după Brexit

Marea Britanie va respecta în continuare dreptul la liberă circulație al cetățenilor din Uniunea Europeană, a anunțat președintele Klaus Iohannis la sfârșitul Consiliului European de la Bruxelles.

Șeful statului a adăugat că a primit asigurări din partea premierului David Cameron în ceea ce-i privește pe cetățenii români care muncesc legal în Regatul Unit.

Totodată, șeful statului a anunțat că liderii celor 27 de state rămân fermi: nu vor fi negocieri cu Regatul Unit până ce Londra nu va notifica Bruxellesul că iese din Uniunea Europeană.

Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulație a cetățenilor și drepturile lucrătorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat direct de către premierul Cameron. Asigu astfel comunitatea românească care locuiește și lucrează în Marea BritanieRomânia va urmări în negocieri cu maximă prioritate apărarea intereselor lor.”, a declarat Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderii celor 27 de țări ce vor rămâne în blocul comunitar se vor întâlni din nou, la începutul lunii septembrie, la Bratislava, pentru a stabili ce e de făcut în continuare.

Până atunci, România își va pregăti poziția pe care o va avea atât în relație cu Regatul Unit cât și în cadrul Uniunii. Klaus Iohannis a declarat că România trebuie să-și facă o strategie post aderare.

Săptămâna viitoare, șeful statului va discuta din nou cu liderii partidelor parlamentare, cu premierul dar și cu guvernatorul Băncii Naționale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, șeful statului a precizat că în discuțiile pe care le-a avut cu liderii europeni, a discutat și despre dorința României de a adera în sfârși la spațiul Schengen.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS