Președintele Klaus Iohannis anunță noi consultări interne după Brexit

Marea Britanie va respecta în continuare dreptul la liberă circulație al cetățenilor din Uniunea Europeană, a anunțat președintele Klaus Iohannis la sfârșitul Consiliului European de la Bruxelles.

Șeful statului a adăugat că a primit asigurări din partea premierului David Cameron în ceea ce-i privește pe cetățenii români care muncesc legal în Regatul Unit.

Totodată, șeful statului a anunțat că liderii celor 27 de state rămân fermi: nu vor fi negocieri cu Regatul Unit până ce Londra nu va notifica Bruxellesul că iese din Uniunea Europeană.

Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulație a cetățenilor și drepturile lucrătorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat direct de către premierul Cameron. Asigu astfel comunitatea românească care locuiește și lucrează în Marea BritanieRomânia va urmări în negocieri cu maximă prioritate apărarea intereselor lor.”, a declarat Iohannis.

Liderii celor 27 de țări ce vor rămâne în blocul comunitar se vor întâlni din nou, la începutul lunii septembrie, la Bratislava, pentru a stabili ce e de făcut în continuare.

Până atunci, România își va pregăti poziția pe care o va avea atât în relație cu Regatul Unit cât și în cadrul Uniunii. Klaus Iohannis a declarat că România trebuie să-și facă o strategie post aderare.

Săptămâna viitoare, șeful statului va discuta din nou cu liderii partidelor parlamentare, cu premierul dar și cu guvernatorul Băncii Naționale.

Pe de altă parte, șeful statului a precizat că în discuțiile pe care le-a avut cu liderii europeni, a discutat și despre dorința României de a adera în sfârși la spațiul Schengen.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS