Confidenţialitate

Președintele Klaus Iohannis a deschis târgul INDAGRA de la Romexpo, a discutat cu fermierii și a botezat un miel

După discursul ținut la deschiderea târgului Indagra, președintele Klaus Iohannis s-a plimbat, timp de o oră, printre standuri.

S-a oprit întâi în fața standurilor cu dulciuri, după care a fost surprins de apariția unei pensionare, care a reușit să se strecoare printre ofițerii SPP. Odată ajunsă în fața președintelui, a spus că a venit special să îl vadă. Femeia i-a spus că apreciază că se află în mijlocul poporului și că nu îi privește pe oameni de la distanță, după care l-a urmat pe șeful statului, în vizita sa, pe la toate standurile.

Președintele Klaus Iohannis s-a oprit apoi la un stand cu borcane de miere, unde a discutat cu mai mulți apicultori din Caraș Severin. ‘’Am auzit că faceți o miere deosebită” – le-a spus șeful statului, care a vrut să știe și dacă mierea se vinde foarte bine. A aflat că vânzările au succes, deoarece apicultorii s-au asociat într-o cooperativă agricolă.

După ce a discutat cu crescătorii de bovine, șeful statului a fost întâmpinat cu colaci și sare de agricultorii din Mărginimea Sibiului. Aceștia i-au făcut cadou președintelui o traistă și un clop, după care l-au invitat la un păhărel. Sub sau peste 50 de grade? i-a întrebat, cu zâmbetul pe buze, Klaus Iohannis. Un crescător de animale i-a cerut președintelui să îi boteze un miel. ‘’Daţi-ne şi nouă un nume! Ce nume să fie?” a spus bărbatul, iar președintele a răspuns că ar trebui să aleagă ei un nume care se potrivește. “Tase, domnu’președinte!” i-a șoptit un crescător de animale, după care Klaus Iohannis a răspuns scurt: ”Bun!” La final, mulți crescători de animale au rămas nedumeriți: au ratat numele de botez dat de președinte, iar după ce l-au aflat întrebau ”Care-i Tase?”

După vizitarea târgului, Klaus Iohannis a participat la o dezbatere cu agricultorii.

”Există semne bune pentru agricultura noastră, care poate să devină un veritabil motor de creștere economică, atât prin performanță, cât și prin competitivitate. Dar, pentru un asemenea parcurs sustenabil, agricultura are nevoie de investiții, de cercetare aplicată, de mașini și utilaje de ultimă generație, de tehnici și tehnologii moderne, și de multe altele.”, le-a transmis Iohannis fermierilor.

Președintele a mai spus că 2016 a fost un an agricol bun, pentru prima dată producția media de grâu depășind 4,1 tone la hectar, deși au fost și probleme din cauza condițiilor climatice. ”Acest rezultat bun arată că s-a înțeles că agricultura modernă cere investiții în tehnici și în tehnologii moderne, care aduc nemijlocit productivitate. Mulți fermieri au crescut către acest nivel de agricultură performantă. Fondurile europene au contribuit și ele la acest rezultat și este remarcabil faptul că au fost achitate, până acum, peste 3,4 miliarde de euro doar în acest an. O sumă imensă, o sumă care, cu siguranță, a contribuit la rezultatele bune”, a constatat șeful statului.

Klaus Iohannis le-a transmis agricultorilor că, pentru a fi competitivi pe piață, ar trebui să investească mai mult în sectorul procesării, deoarece recoltele bune nu sunt suficiente, ci este esențial să se și creeze. ”Aceasta înseamnă să avansăm pe lanțul procesării, pentru noi oportunități pe piață și exporturi mai valoroase. Doar așa putem inversa evoluția actuală, cu importuri mari de produse agroalimentare, care au dus deficitul comercial pentru produse agroalimentare la aproape 15% din întregul deficit al României”, a mai spus Iohannis.

Președintele a subliniat că trebuie rezolvată urgent problema proprietății, a cadastrului, a fragmentării proprietății funciare, care a ”întârziat crearea piețelor, iar agricultura a devenit eficientă mai degrabă în privința marilor ferme”.

Un alt subiect abordat de președinte în dialogul cu fermierii au fost irigațiile. ”Pe de altă parte, trebuie să ieșim odată și odată din paradigma nefastă în care plătim despăgubiri, primăvara pentru inundații și vara pentru secetă. Este trist, dar aceasta este consecința faptului că România nu a avut o viziune clară și o strategie eficientă în privința unor sisteme de irigații inteligente, adaptate noilor condiții. Este important, deci, să fie demarat de urgență Programul Național de Reabilitare a Sistemului Principal de Irigații, aprobat de Guvern chiar săptămâna trecută”, a menționat Iohannis.

La Indagra, participă, cu produse și echipamente din domeniul agriculturii, peste 500 de expozanți din 22 de țări. Târgul poate fi vizitat la Romexpo, între orele 10.00 și 18.00 și se va încheia duminică, la ora.16.00.