Președintele Klaus Iohannis: ”Vinovații pentru violențele de la proteste trebuie identificați și pedepsiți” – VIDEO

România traversează o stare gravă de tulburare. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu tunuri de apă, gaze și lovituri. Mulți oameni din diaspora au participat la acest manifestări din proprie inițiativă, revoltati de modul în care PSD guvernează, de atacurile la statul de drept. Demonstrațiile au fost pașnice, cu excepția unor agitatori. Românii știu să fie civilizați, civici, activi și corecți. Cei care ies în stradă au o voce legitimă, care va trebui ascultată și înțeleasă. Violența și reprimarea brutală a manifestanților sunt inacceptabile. E de neconceput pentru un stat european. Cei vinovați trebuie identificați și pedepsiți”- a declarat președintele Klaus Iohannis, în urmă cu câteva minute.

„Au trecut 3 zile și nu e nimeni vinovat pentru violențe. Ancheta trebuie dusă urgent până la capăt și responsabilii trași la răspundere. Până la această oră am fi avut cel puțin o demisie. Guvernul se face că nu vede abuzurile. Ne aflăm într-un moment de cotitură în care trebuie să protejăm o societate civică, democratică.”

Nu cumva s-a dorit o diversiune? Acest guvern nu trebuie să continue în aceeași manieră. PSD a compromis actul de guvernare și legiferare. A tulburat societatea printr-o guvernare haotică prin legi anticonstituționale, atacuri la adresa magistraților. Acum avem și o actiune represivă. Ce intenții are acest guvern cu românii?

„Milioane de români sunt solidari cu protestele din toată țara, ceea ce înseamnă că s-au săturat de proasta guvernare, care abuzează de rezultatele alegerilor pentru a oprima populația, a ataca democrația. Riscă PSD să arunce România în haos doar pentru a proteja o grupare care a confiscat partidul?”

„PSD trebuie să înțeleagă că actuala sa conducere este nocivă. Fac un apel la membrii PSD că trebuie să guverneze pentru oameni și nu împotriva lor. De-asemenea, fac un apel la societatea civilă, să fie vie și vigilentă, să se implice în viața socială și politică. Nu e un apel la revoltă, ci la responsabilitate. Am și un apel către opoziție, care are responsabilitatea de a asigura securitatea țării. ”

„Oricât de mare va fi presiunea PSD, voi susține interesele fundamentale ale românilor, instituțiile fundamentale ale statului, care trebuie să fie puternice pentru protejarea legii și a cetățenilor.”

Vă reamintim, peste 450 de persoane au fost rănite vineri seara, în urma intervenției brutale a Jandarmeriei în Piața Victoriei și a actelor de huliganism comise de mai mulți bărbați, dintre care doi au fost arestați.

Parchetul Militar a început urmărirea penală în rem pentru abuz în serviciu și alte infracțiuni în urma acțiunilor Jandarmilor.

Zeci de persoane, dar și formațiuni politice și ONG-uri, s-au prezentat deja la Parchet pentru a depune plângeri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS