Preşedintele Iohannis trimite Parlamentului, pentru reexaminare, Legea cashback

Legea prevede posibilitatea retragerii banilor de la comercianţi în sistem de bancomat, în sumă de maxim 200 de lei. Initiatorii ei sustin ca reprezenta un avantaj pentru persoanele din mediul rural, unde reţeaua de bancomate nu este prea dezvoltată.

Seful statului sustine ca legea conţine unele prevederi ce pot genera incertitudine juridică. Astfel, presedintele Iohannis crede ca legea poate afecta libertatea comerciantului de a dispune de lichiditățile sale. De asemenea, expresia “numerarul aflat la dispoziția comercianților” poate fi considerată ca fiind una neclară, întrucât nu se înțelege dacă se referă la suma existentă în casă sau la suma alocată de comerciant acestui tip de operațiuni.

Camera Deputaţilor a adoptat, recent, în calitate de for decizional, legea care obligă magazinele în care se poate plăti cu cardul bancar să elibereze numerar în valoare de maximum 200 de lei persoanelor care solicită acest lucru, pentru a compensa lipsa bancomatelor.
Proiectul a fost iniţiat de către deputatul UDMR Zsolt Molnar şi contrasemnat de alţi 31 de parlamentari PSD, PNL şi UDMR.

În Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor a fost adoptat şi un amendament la lege care prevede scăderea pragului cifrei de afaceri de la care implementarea plăţii cu cardul devine obligatorie pentru comercianţi, de la 100.000 de euro pe an, la 10.000 de euro anual, astfel încât numărul POS-urilor va creşte.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS