Președintele Iohannis și alți oficiali, la catafalcul Regelui Mihai

În jurul orei 13 și 30 de minute sicriul Regelui Mihai a ajuns în locul în care a copilărit, la Castelul Peleș și a fost aşezat în Holul de Onoare al castelului.

Cortegiul funerar a fost aşteptat, în curtea Castelului de către Regimentul de Gardă Mihai Viteazu şi de 60 de militari de la Batalionul 21 Vânători de Munte Predeal.

Pe DN1, la Câmpina, cortegiul funerar a fost aşteptat de zeci de persoane, care ţineau în mâini flori şi steaguri.

La Castelul Peleș sunt așteptați să transmită condoleanțe mai mulți politicieni și demnitari.

Până la această oră au trecut prin fața sicriului oficialități precum președintele Klaus Iohannis, care a venit neînsoțit și a adus o coroană de crini albi.

I-a urmat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu împreună cu soția, șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudoase și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Afară așteaptă mai mulți parlamentari români și moldoveni, membrii ai celor două guverne și alți oficiali.

La Sinaia, potrivit autorităţilor, pe traseul cortegiului au fost coborâte în bernă steagurile României, iar clopotele de la toate bisericile au fost trase în acelaşi timp.

În curtea castelului Peleș, sicriul a fost coborât din mașina mortuară de militarii Gărzii de Onoare și purtat pe brațe până în Holul de Onoare – unde a fost depus pe catafalc, în prezența unui sobor de preoți.

Pe sicriu a fost așezată Coroana de Oțel – coroana regală a României, care a fost turnată din țeava unui tun otoman capturat la Plevna, în timpul Războiului de Independență din 1877.

Coroana a fost purtată de Regele Carol I şi de Regele Ferdinand, la încoronare.

În vestibul, lângă intrarea de onoare, a fost deschisă şi cartea de condoleanţe pentru oficialităţi.

Custodele Coroanei, principesa Margareta și Familia Regală sunt prezenți la Castelul Peleş, unde le vor transmite condoleanţe reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai corpului diplomatic, ai Uniunii Europene şi NATO, dar şi ai altor organizaţii internaţionale.

Publicul nu are acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

 

Varianta audio a materialului. Ciprian Ioana:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS