Confidenţialitate

Președintele Iohannis, discurs în Parlament – LIVE TEXT

ACTUALIZARE: Klaus Iohannis nu a fost întâmpinat de președinții celor două camere ale Parlamentului: Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Șeful statului a fost întâmpinat de vicepreședintele Senatului, Mihai Goțiu, de la USR și de Cătălin Predoiu, PNL.

Președintele Klaus Iohannis se adresează, marți, de la ora 12.00, Parlamentului. Discursul președintelui se va referi în special la tentativa Guvernului de a modifica legislația penală prin ordonanțe de urgență.

OUG 13 a generat cele mai mari proteste din România, de la Revoluție încoace. Peste 600.000 de oameni au ieșit în stradă.

În așteptarea președintelui, liberalii acuză: PSD a adus protestatari în plenul Parlamentului pentru a face scandal în timp ce Klaus Iohannis va vorbi de la tribună. Lidera interimară a PNL, Raluca Turcan, susține că toate balcoanele sălii de ședință sunt pline de oameni aduși de social-democrați.


Tăriceanu: Ne aflăm într-un moment foarte tensionat de criză politică, în care, cred că, noi, avem obligația să invităm toate părțile interesate la dialog. Sunt convins că aceasta este soluția și mă aștept așa să fie și intervenția dvs să dăm dovadă de responsabilitate.

 Klaus Iohannis

Aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat. Nu-i bai. La ei am fost deja. (APLAUZE)

Sunteți un nou Parlament și mă bucur mult că ați avut răbdare să stați în sală să mă așteptați și vă mulțumesc pentru primirea foarte frumoasă.

Noilor parlamentari și vechilor parlamentari vă doresc succes și un mandat plin de realizări.

Aș fi vrut, azi, în condiții normale, să vă vorbesc de lucruri importante pentru România. Aș fi putut să vă vorbesc despre centenar. În 2018 sărbăttorim 100 de ani de când există statul român modern.

Cu toții ne dorim o Românie puternică și prosperă, ca României să-i meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obișnuite și suntem în plină criză. Sute de mii de români protestează în stradă. Națiunea e în alertă, e vie, e atentă și e foarte nemulțumită.

Aproape 80% dintre români consideră că țara merge în direcție greșită. Doamnelor și domnilor, cum s-a ajuns aici la numai o lună după alegeri?

În 11 decembrie PSD a repurtat o mare victorie, dar, după aceea, doamnelor și domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce ați pohtit, grija ce ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie.

Nu prosperitatea poporului român a fost prima grijă. Grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt revoltați si indignați.

Ce facem dragilor? Care sunt soluțiile? Care etse marja de manevră pentru a ieși din acest impas?

Retragerea OUG 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru este prea puțin.

Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult. Asta este marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Cel care a creat problema: PSD.

Președinții celor două camere…(parlamentarii PSD ies din sală)

Ați obosit deja? Ghinion. (huiduieli)

Președinții celor două camere, care nu știu, au rămas, încearcă să crediteze ideea că eu nu aș genera rezultatul votului. Cică eu aș dori răstunarea Guvenrului legitim.

Fals. Ați câștigat. Acum guvernați și legiferați, dar nu oricum. România are nevoie de un Guvern puternic, nu de unul care, cu sfială, execută ordinele de la partid. România are nevoie de un Guvern care lucrează transparent, la lumina zilei, nu noaptea pe furiș.

Legiferați pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu probleme. Conduceți, cei care ați câștigat alegerile, dar conduceți responsabil. Sunt mari așteptări din partea societății.

Lumea v-a votat pentru că v-a crezut. Ce ați promis – faceți!

E nevoie de o guvernare și legiferare transparentă, predictibilă. Nu vă bateți joc de România. Suntem într-o situație economică foarte bună. Nu puneți România într-o situație dificilă.

Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali.

Lumea are mari așteptări de la noi. Să nu-i dezamăgim. Dacă PSD-ul care a creat această criză nu o rezolvă urgent, voi convoca consultări la Palatul Cotroceni pentru a vedea care sunt soluțiile posibile.

Ce fel de națiune vrem să fim? Vrem să fim o națiune puternică, prosperă, care-și construiește statul de drept? O națiune unde autoritățile colaborează loial, cu un Parlament puternic, cu un Guvern performant? Sau vrem să fim o națiune slabă, disprețuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câțiva din situații dificile, pe câțiva politicieni?

Merită România acest sacrificiu pentru câțiva politicieni? Asta este întrebarea. Asta este scopul referendumului. O națiune puternică se construiește cu politicieni integri. Asta îmi doresc eu pentru România.

Ce fel de națiune vrem să fim? Și pentru a afla, voința suverană a poporului român, voi convoca acest referendum.

Aștept de la Parlament răspuns la solicitarea mea. Imediat după răspuns voi convoca referendumul.

Probabil ați urmărit demonstrațiile din ultimele zile, din București, din țară.

Au fost demonstrații în localități unde nu a fost nicio demonstrație la Revoluție. Imaginea din Piața Victoriei cu telefoanele mobile, cred că o știți cu toții.

Românii au readus lumina în procesul democratic. Democrația trebuie ținută vie, trebuie apărată zi de zi, revigorată. Democrația nu este niciodată de la sine înțeleasă. Este nevoie de multă educație și-i felicit pe părinții care și-au dus copiii în Piața Victoriei pentru o lecție autentică de democtație.

Să păstrăm o democrație vie și țara curată la propriu și la figurat pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României.

Vă mulțumesc.