Confidenţialitate

Președintele Iohannis s-a întâlnit la Bruxelles cu preşedintele CE, Jean-Claude Juncker

Vizita preşedintelui României la Bruxelles are loc în urma invitaţiei care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și cu Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum şi teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene (UE).

Pe agendă se vor afla şi negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, securitatea externă şi internă a Uniunii şi aspecte legate de relaţiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere şi vecinătatea estică.

De asemenea, va fi discutată situația din România referitoare la modificările aduse legilor justiției privind sistemul judiciar și lupta împotriva corupției.

Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker vor susține astăzi de la ora 15.30, declarații de presă comune.

Totodată, Iohannis se va întâlni şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

La finalul vizitei la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European.

Vizita la Bruxelles a preşedintelui României intervine în condițiile în care preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, au transmis o declaraţie comună în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile recente din România.

În declarație se subliniază faptul că CE avertizează din nou cu privire la pericolul regresării şi va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiţiei.