Confidenţialitate

Președintele Iohannis: România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împotriva Rusiei | AUDIO

Aflat la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a declarat că România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împoriva Rusiei, însă este un subiect foarte complicat pentru că foarte multe economii europene depind de aceste materii prime.

O altă temă în dezbaterea summitului este securitatea alimentară în contextul războiului din Ucraina.

“Este o sesiune specială a Consiliului şi temele pe care le dezbatem sunt de mare actualitate, evident, şi pentru noi. Avem, în această seară [luni – n. red] o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere. Discutăm de sprijin pentru Ucraina, este vorba, evident, de un sprijin umanitar, dar şi de un sprijin bugetar, este vorba de a găsi căi pentru a sprijini economia Ucrainei, de exemplu, pentru a înlesni exportul de grâu, o chestiune legată şi cu o altă temă, securitatea alimentară, la care voi reveni imediat. Este vorba însă şi de deja aproape renumitul al şaselea pachet de sancţiuni, pachet de sancţiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni, este vorba de un pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară. Noi suntem de acord să promovăm acest nou pachet de sancţiuni, dar pentru a nu fi surprinşi de evoluţii, am insistat să fie cuprinsă o aşa-numită clauză de solidaritate în text şi voi insista ca această clauză să rămână, asta însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre şi Comisia să ia de urgenţă măsuri pentru a veni, de exemplu, în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”, a spus șeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Avem de discutat despre sprijinul financiar, şi aici suntem de acord, este clar că Ucraina, fără sprijin, va avea dificultăţi majore. Summa summarum, textul care este acum pe masă, este un text la care am contribuit semnificativ şi cu care suntem de acord, vorbesc, evident, de textul de concluzii. Avem în continuare o temă pe care am menţionat-o deja – securitatea alimentară, prin evoluţiile economiilor în timpul acestui război nefericit purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Au apărut sincope în lanţurile de aprovizionare. Uuna din sincopele cele mai grave este legată de faptul că Ucraina, prin blocajul făcut la porturile din Marea Neagră, nu mai are posibilitatea de a exporta cereale, în special grâu, aşa cum ar trebui să se desfăşoare, şi de aici începe un fel de efect de domino care se va duce până în Africa, până în America de Sud, în Asia. Şi temele sunt extrem de sensibile, le vom discuta şi vom căuta soluţii. România poate să ofere un sprijin semnificativ. Deja o parte importantă de grâu este exportat din Ucraina prin România. Cu ajutorul nostru sunt multe scutiri pe care le acordăm şi ajutoare semnificative pentru a înlesni această cale. Însă trebuie făcut mult mai mult, şi la aceste chestiuni vom lucra împreună şi le vom discuta. Avem şi alte teme, unele de asemenea foarte sensibile pentru populaţie – energie, preţurile la energie. Vom discuta mâine acest complex de energie, securitate energetică. Trebuie să găsim soluţii pentru a ne deconecta de resursele Federaţiei Ruse, dar, pe de altă parte, pentru a menţine preţurile la energie la un nivel competitiv şi, în definitiv, la un nivel pe care oamenii îl pot plăti”, a adăugat Klaus Iohannis.