Preşedintele Iohannis respinge numirea lui Corlăţean ca vicepremier

Președintele Klaus Iohannis a respins oficial vineri propunerea Vioricăi Dăncilă ca Titus Corlățean să fie numit în funcția de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice pe motiv că acesta ”nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității”.

Totodată, preşedintele a semnat, vineri, decretele de numire a Anei Birchall în funcţia de ministru al Justiţiei, a Roxanei Mînzatu ca ministru al Fondurilor Europene şi a Natalei Intotero ca ministru pentru Români de pretutindeni, a informat Administraţia Prezidenţială.

Iată textul scrisorii preşedintelui:

Doamnei Vasilica-Viorica Dăncilă,
Prim – ministrul României

Stimată doamnă Prim – ministru,
Prin adresa nr. 5/3358 din data de 29 mai 2019 ați propus revocarea doamnei Ana Birchall din funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României şi numirea domnului Titus Corlăţean în această funcție.
Analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, consider că persoana propusă nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru şi pentru gestionarea domeniului complex al implementării parteneriatelor strategice ale României, întrucât în funcţia de ministru de externe, deţinută anterior, a gestionat în mod defectuos activităţi din domeniul său de competenţă, ceea ce a avut ca efect direct împiedicarea exercitării de către cetăţenii români din străinătate a dreptului de vot.
În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a domnului Titus Corlăţean.
Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
KLAUS – WERNER IOHANNIS

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS