Confidenţialitate

Președintele Iohannis, reacție față de legea educației din Ucraina

Președintele Klaus Iohannis și-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze luna viitoare în Ucraina, ca urmare a adoptării legii educației din țara vecină.

A fost contramandată și primirea președintelui Parlamentului ucrainean, care urma să aibă loc la sfârșitul acestei luni la București.

Șeful statului consideră ca legea educatiei din Ucraina contravine bunelor intenții reciproce și limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.

400.000 de etnici români din Ucraina ar urma sa fie afectati de legea care se va aplica din 1 ianuarie, etapizat, până în 2027.

Noua lege, care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko, prevede înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană.

Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor).

Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice.

În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară.