Președintele Iohannis nu se grăbește să propună nou șef la SIE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va face o propunere pentru conducerea SIE “la momentul potrivit”, dar nu se grăbeşte şi că va avea discuţii în acest sens cu liderii majorităţii parlamentare, înainte de a veni cu un nume pentru şefia Serviciului.

“Parlamentul după, cred că nici şapte luni, a reuşit să vacanteze postul. La momentul potrivit voi face o propunere. Am de gând să discut cu majoritatea parlamentară înainte să fac publică propunerea pe care o voi face”, a spus preşedintele.

Întrebat dacă va desemna tot un politician, cum s-a întâmplat până acum la SRI şi la SIE, şeful statului a afirmat că este “prea devreme” pentru a se discuta despre persoane. Întrebat dacă are un orizont de timp pentru a veni cu o propunere, Iohannis a răspuns: “Nu mă grăbesc“.

“Au existat anumite cutume, de exemplu că un serviciu este la putere şi unul la opoziţie. În Parlament s-a trecut într-o nouă fază, că nu se mai ţine cont de aceste cutume. (…) Este doar o observaţie”, a mai spus el.

Preşedintele a fost întrebat şi ce lideri ai majorităţii vor fi chemaţi la discuţii, având în vedere că în ALDE sunt tensiuni între cei doi copreşedinţi, Iohannis afirmând, ironic: “O să am răbdare până îşi clarifică ei poziţia”.

Plenul reunit al celor două Camere a luat act, miercuri, de demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcţia de director al SIE şi a vacantat acest post, la şapte luni după ce el a demisionat şi a informat Parlamentul de demisie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.