Președintele Iohannis confirmă: Summitul ”Iniţiativei celor Trei Mări” 2018 va avea loc la Bucureşti

Președintele Klauss Iohannis a confirmat cu puțin timp în urmă că Summitul ”Iniţiativei celor Trei Mări” de anul viitor va avea loc la Bucureşti, urmare a propunerii pe care a făcut-o.

Propunerea a fost acceptată de participanţii la reuniunea de astăzi de la Varşovia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Şeful statului a precizat că obiectivele ţării noastre sunt atragerea investiţiilor şi dezvoltarea infrastructurii, pentru a crea un coridor între statele baltice şi Balcani care să treacă prin România. Un alt subiect discutat a fost cel al securităţii energetice şi diversificării surselor de energie.

Iohannis a afirmat că scopul acest summit este realizarea unor “coridoare” între nord şi sud, care să lege cere trei mări: Adriatică, Marea Neagră şi Marea Baltică. Potrivit preşedintelui, aceste “coridoare” trebuie să fie atât rutiere, cât şi ferate, dar şi în comeniul transportului de date şi de energie.

Astăzi, la Varșovia s-a discutat însă și despre o autostradă care să lege nordul de sudul Europei. E bine ca și România să se regăsească pe traseu, a spus Klaus Iohannis:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Iohannis participă la Summitul „Iniţiativei celor Trei Mări” (Baltică – Adriatică – Neagră), care are loc la Varşovia şi la care invitat special este preşedintele SUA, Donald Trump.

La Summitul „Iniţiativei celor Trei Mări” participă şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

„Iniţiativa celor Trei Mări” urmăreşte să ofere susţinere politică pentru o mai bună cooperare şi interconectare a economiilor statelor din spaţiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică şi Neagră – în domenii precum energie, transporturi, telecomunicaţii sau protecţia mediului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS