Confidenţialitate

Președintele Iohannis a semnat decretul de numire a lui Augustin Lazăr în funcția de Procuror General

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că a semnat decretul de numire a lui Augustin Lazăr în funcția de Procuror General al României.

Augustin Lazăr, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, a fost propus pentru a prelua funcția de Procuror General de către ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Funcţia de procuror general a rămas vacantă din 2 februarie, după ce Tiberiu Niţu a demisionat. El este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea. Tiberiu Niţu ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială.

Augustin Lazăr are o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere.

În calitate de șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internaţională.

Potrivit legii, procurorul general este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.