Confidenţialitate

Președintele Iohannis a promulgat noua lege privind profesia de avocat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în această dimineață noua lege a avocaţilor, adoptată de Parlament în octombrie, potrivit căreia procurorii nu vor putea ridica înscrisuri care conţin comunicări între avocaţi şi clienţi, în baza secretului profesional, după ce Curtea Constituţională a respins o sesizare a Guvernului.

Prevederile controversate, care acordau imunitate sporită avocaţilor, au fost eliminate din lege.

Legea a fost adoptată de Parlament în octombrie, însă Guvernul a sesizat Curtea Constituţională la începutul lunii noiembrie. La mijlocul lunii ianuarie, CCR a respins această sesizare, iar legea a ajuns la preşedintele Iohannis, care a promulgat-o.

Potrivit textului final, confidenţialitatea comunicărilor dintre avocaţi şi clienţi este întărită prin articole care prevăd că se exceptează de la măsura ridicării de înscrisuri şi de la măsura confiscării înscrisurile care conţin comunicări între client şi avocatul său, precum şi înscrisurile care conţin consemnări efectuate de către avocat cu privire la aspecte referitoare la apărarea unui client.

În forma iniţială a legii avocaţilor, se prevedea că secretul profesional trebuie asigurat, iar percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său sau ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi făcută decât de procuror, în baza unui mandat emis în condiţiile legii.

Legea permite în continuare interceptarea conversaţiilor avocaţilor, în anumite condiţii legale.