Confidenţialitate

Preşedintele, eliminat din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurenței

Senatul a adoptat, cu voturile PSD, ALDE și PMP, modificările propuse de senatorii social-democrați Șerban Nicolae și Daniel Zamfir la legea Consiliului Concurenței, potrivit cărora președintele României a fost eliminat din procedura de numire a conducerii instituției, care urmează să fie numită de partidul sau partidele care dețin majoritatea în Parlament.

S-au înregistrat 80 de voturi ”pentru” adoptarea legii, 48 de voturi ”împotrivă”, de la PNL, USR, UDMR și 2 abțineri.

Actul normativ a fost deja adoptat de Camera Deputaților, fără modificările introduse pe ultima sută de metri de cei doi senatori PSD. Senatul este forul decizional în acest caz.

Liberalii, maghiarii de la UDMR și senatorii USR au criticat dur modificările aduse ”în mod netransparent și fără dialog” actului normativ, atrăgând atenția că instituția trece practic în subordinea Parlamentului, adică va fi subordonată politic.

Cel mai radical amendament depus de cei doi PSD-iști, care au atacat constant Consiliul Concurenței, este eliminarea președintelui țării din procedura de numire a conducerii instituției și transferarea acestei atribuții către Parlament.

În acest moment plenul Consiliului Concurenței e numit de președintele țării prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor două camere.

O altă modificare majoră, propusă tot de Șerban Nicolae, e creșterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurenței. În plină criză economică ar însemna o creștere automată de buget pentru instituție, dat fiind că fiecare membru al plenului are la dispoziție un aparat propriu.