Confidenţialitate

Președintele COSR, Alin Petrache, e acuzat de triplu plagiat

Două articole și o carte semnate de Alin Petrache conțin fragmente întregi preluate din alte lucrări fără citare sau note de subsol. Este ceea ce dezvăluie Sorin Semeniuc de la  Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație.

Fost deputat PSD în perioada 2012-2016, Alin Petrache este și lector universitar doctor la Universitatea Națională de Apărare.  Jurnalistul  Sorin Semeniuc afirmă că două articole ale președintelui COSR -care au apărut în Buletinul Universității Naționale de Apărare “Carol I” – conțin „ preluări integrale, cuvânt cu cuvânt, dintr-o carte a unei profesoare universitare din București, Elena Săbău, iar în cazul celui de-al doilea articol, al mai multor fragmente de pe niște site-uri destinate sfaturilor de nutriție și exercițiilor de fitness ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

… iar în ceea ce privește volumul “Sportul și armata” publicat la Editură Militară în 2013 și dedicat bunicului său,  “cele mai multe dintre preluările sale care încalcă regulile academice provin dintr-o carte scrisă de șeful său de la Universitatea Națională de Apărare, profesorul Viorel Ceascai, dar pe această listă a victimelor apare și celebrul critic Tudor Vianu”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat în Brazilia, la Jocurile Olimpice unde însoțește delegația României, Alin Petrache a trimis Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație un e-mail în care  “indirect mi-a confirmat suspiciunile. În cazul articolelor, domnia sa a declarat că – pentru că nu a fost atent – a atașat documente care nu erau destinate publicării, ci doar documentării”,

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

iar în ceea ce privește cartea, Alin Petrache a surprins din nou măsurând practic furtul intelectual: “el, cu propria mânuță, a scris că între 8% și 10% dintre fragmentele din carte nu respectă aceste reguli, a dat vina pe o neatenție…”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alin Petrache susține că a solicitat deja retragerea articolelor, iar  după încheierea Olimpiadei va revizui cartea și va face cuvenitele rectificări.

Totuși, lucrările președintelui COSR suspectate de plagiat ar putea fi luate în calcul în eventualitatea avansării pe scară didactică universitară.

Printre cele mai cunoscute cazuri de plagiat se numără cel al fostului premier Victor Ponta, căruia i s-a retras titlul de doctor în drept, cel al fostului vicepremier Gabriel Oprea, care așteaptă verdictul final, și cel al ministrului de Interne, Petre Tobă, pentru care comisia de specialitate va da un verdict în cursul acestei luni.