Confidenţialitate

Președintele Consiliului Național al Elevilor, despre cazul consumului de substanțe interzise la Școala Centrală din București: „Nu avem programe de educare, e grav” | AUDIO

Ministerul Educației anunță că va monta camere de supraveghere în spațiile din exteriorul Școlii Centrale din București, după ce 3 eleve care învață aici s-au simțit rău și au ajuns la spital. Fetele fumaseră o țigară cu substanțe interzise. Astăzi, au fost externate, au spus pentru Europa FM reprezentanții Spitalului Grigore Alexandrescu. Mulți tineri consumă droguri în școli și în afara acestora – spun chiar elevii. Ei atrag atenția că nu există programe serioase de educare pentru a preveni astfel de situații.

Trei eleve de 14 ani de la Școala Centrală din București au fost duse ieri, cu ambulanța, la spital, după ce s-au simțit rău. Fumaseră o țigară cu substanțe interzise, iar una dintre ele prezenta vărsături – a spus pentru Europa FM, Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu din Capitală. Ea a menționat că după o zi petrecută sub supraveghere pe secția de toxicologie, fetele au fost externate.

Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor: „Situația este una foarte gravă pentru că nu avem programe de educare”

Din păcate, astfel de cazuri nu sunt izolate – spune Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Avem din ce în ce mai multe situații în care tinerii ajung să consume substanțe interzise nu numai în școală, dar și în școală. Situația este una foarte gravă pentru că nu avem în momentul de față programe de educare. Pentru că aici este, de fapt, problema. Elevii nu înțeleg de ce trebuie să ne ferim și ce ar trebui să facem când aflăm de lucruri de genul acesta”, a explicat Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Ministerul Educației, inspectoratele școlare, școlile și Agenția Națională Antidrog ar trebui să colaboreze pentru educarea elevilor în privința pericolelor la care se expun atunci când consumă substanțe interzise – mai spune Robert Avram.

Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor: „Din perspectiva noastră, ar trebui să înceapă programele de educare chiar de la gimnaziu”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Să trecem la programe de educare făcute pe bune, targetate pe grupuri țintă. Nu la acele videoclipuri clasice foarte greu de înțeles pentru tineri, pe care le mai prezintă diriginții din când în când la oră și nimeni nu se uită la ele. Avem o grămadă de statistici care ne arată cam de când încep tinerii să fie predispuși la consumul de substanțe. Din perspectiva noastră, ar trebui chiar de la gimnaziu pentru că trebuie să înțelegi foarte clar motivul din spate.

Ce ar trebui să faci când afli de distribuirea lor – și aici este o mare problemă. Acolo unde găsim un elev care este suspect de așa ceva, ar trebui să mergem să ne uităm puțin cum a ajuns în poziția asta. De multe ori, acolo unde găsim un consumator, găsim și o persoană care distribuie și unde găsim o persoană care distribuie mai găsim și alți consumatori”, a mai spus Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Contactat de Europa FM, directorul Școlii Centrale din București nu a dorit să vorbească.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a spus la edupedu.ro că Ministerul va monta în exteriorul Școlii Centrale camere de supraveghere, iar costurile vor fi suportate din bugetul Ministerului.

Între timp, un doi deputați de la PSD propun, într-o inițiativă legislativă, ca în școli și la festivaluri să fie permise controale inopinate și teste antidrog.

Sursa foto: Unsplash / MChe Lee

Citește și: Ministerul Educației: Vor fi montate camere de supraveghere în zona școlii din București unde 3 eleve ar fi consumat etnobotanice | AUDIO